Nevíte co se švestkami? Usušte je

Úroda se vám hromadí na zahradě a vy nevíte, co s ní? Vyrobte si domácí sušené ovoce! Sušičku nepotřebujete, stačí trouba.

Sušené švestky vám ve spíži vydrží minimálně do Vánoc a nezaberou moc místa. Obsahují velké množství vlákniny, takže je můžete využít jako první pomoc při zácpě. Příznivě působí také na hustotu kostí, proto se doporučují užívat jako prevence před osteoporózou. Oproti jinému sušenému ovoci mají sušené švestky velmi sladkou chuť a jsou zkrátka skvělou alternativou k nezdravému mlsání.

Jak na sušení?

1) Vyberte správné švestky

Švestky na sušení musí být akorát zralé. Přezrálé ovoce není vhodné na sušení. Stejně tak na půl zelené plody se k tomuto zpracování nehodí. Nedozrálé plody nechte raději dojít na stromě a pak je sesbírejte. Důležité je stále kontrolovat švestičky na zahrádce. Jak se jim daří, jestli nehnijí, a ve správný čas pak stromky očešte.

2) Dobře švestky umyjte

Švestky je třeba důkladně umýt teplou vodou, abyste z nich smyli všechny nečistoty. Zároveň zkontrolujte, jestli mezi ovocem na sušení nejsou kousky plesnivé nebo jinak poničené. Jakmile švestky očistíte, opatrně je po jednom vypeckujte. Snažte se přitom neponičit jejich strukturu. Na závěr každý kousek usušte suchým hadříkem, ať nezůstane vlhký.

3) Sušení v troubě

Vyložte větší plech pečícím papírem a naskládejte na něj švestky tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Plech vložte do trouby. Troubu zapněte na 50 °C. V první fázi nikdy nesušte ovoce na vyšší teplotu. Zapněte v troubě také ventilátor, který pomáhá odsávat páru. Pokud ventilátor nemáte, pootevřete dvířka od trouby, ať dovnitř proudí vzduch zvenčí.

4) Jak dlouho sušit

Na 50 °C sušte švestky zhruba 4 hodiny. Poté je vytáhněte a zkontrolujte jejich aroma a strukturu. Až švestky trochu zchladnou, dejte je znovu do trouby a tentokrát můžete teplotu mírně zvýšit, neměla by ale přesáhnout 75 °C. Po 4 hodinách švestky opět vytáhněte, a pokud stále nechytají tu správnou konzistenci, dejte je ještě znovu sušit. Před poslední půl hodinkou sušení pokapejte ovoce studenou vodou, budou pak krásně lesklé.

5) Kde sušené ovoce skladovat

Po vytažení z trouby, nechte švestky vychladnout, a následně je uschovejte do sklenic s dobře těsnícím závěrem. K sušenému ovoci by se neměl dostat vzduch. Uzavřené dózy nebo sklenice uskladněte ve spíži nebo v komoře. Hlavně aby tam bylo sucho a tma. Průběžně kontrolujte, jestli se švestky nekazí. Při dodržení správného postupu může takto zpracované ovoce vydržet až dva roky.

Od: Barbora, 28.8.2020