Perníčkové drobení

Vůně perníčků či perníkové buchty nemusí v domácnostech vonět pouze v období Vánoc, ačkoliv je s nimi neodmyslitelně spjata. Perníčkové drobení si totiž můžete upéct kdykoliv v průběhu celého roku. Připravujete si domácí granolu? Skvělé, protože i sem můžete perníčkové drobení přidat.

Extra tipy:

Jako součást granoly

Jestliže patříte k těm, kdo si pravidelně pochutnává na granole, a sice té domácí, jistě recept vyzkoušejte. Perníčkové drobení se do ní dokonale hodí.

Do jogurtu/přesnídávky

Snídaně či svačinka v podobě jogurtu, anebo přesnídávky? I v těchto případech lze sáhnout po zásobách perníčkového drobení.

Čerstvý či sušený zázvor

Netradiční vůni a chuť dodáte drobení i díky zázvoru. Sušený zázvor je méně výrazný, tudíž jej musíte použít o něco více než toho čerstvého.

Bez holandského kakaa

Drobení nemusí být pokaždé tmavé. Když do těsta nepřidáte holandské kakao, bude mít krásnou světlou barvu a i jeho chuť bude malinko jiná.

Ingredience (1 x várka (cca 80 ks))

Postup přípravy

  1. Do mísy odvážíme všechny sypké suroviny - hladkou mouku, cukr, jedlou sodu, perníkové koření i holandské kakao. Společně důkladně promícháme.
  2. Pomocí hrnce s vodou a mísy připravíme vodní lázeň. V této pomalu začneme rozpouštět med (pokud jej nemáme v tekuté formě a je zcukernatělý).
  3. Mezitím v malém rendlíčku rozpustíme máslo.
  4. Do sypkých surovin nalijeme rozpuštěný med a máslo, ale také 2 vejce.
  5. Pomocí rukou vypracujeme kompaktní těsto, jenž uložíme do lednice a necháme odpočívat do druhého dne.
  6. Následující den těsto vyválíme a rukama z něj trháme kousky, které dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, a sice po dobu zhruba 10 minut. Délka pečení závisí na velikosti jednotlivých kousků drobení.

Nutriční hodnoty (1 x várka (cca 80 ks))

Energ. hodnota: 2,242.62 kcal | Protein: 51.63 g | Sacharidy: 381.20 g | z toho cukr: 139.10 g | Tuk: 52.93 g | z toho nas. MK: 28.11 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4556-pernickove-drobeni