Vůně perníčků či perníkové buchty nemusí v domácnostech vonět pouze v období Vánoc, ačkoliv je s nimi neodmyslitelně spjata. Perníčkové drobení si totiž můžete upéct kdykoliv v průběhu celého roku. Připravujete si domácí granolu? Skvělé, protože i sem můžete perníčkové drobení přidat.
Extra tipy:
Jako součást granoly
Jestliže patříte k těm, kdo si pravidelně pochutnává na granole, a sice té domácí, jistě recept vyzkoušejte. Perníčkové drobení se do ní dokonale hodí.
Do jogurtu/přesnídávky
Snídaně či svačinka v podobě jogurtu, anebo přesnídávky? I v těchto případech lze sáhnout po zásobách perníčkového drobení.
Čerstvý či sušený zázvor
Netradiční vůni a chuť dodáte drobení i díky zázvoru. Sušený zázvor je méně výrazný, tudíž jej musíte použít o něco více než toho čerstvého.
Bez holandského kakaa
Drobení nemusí být pokaždé tmavé. Když do těsta nepřidáte holandské kakao, bude mít krásnou světlou barvu a i jeho chuť bude malinko jiná.
Ingredience (1 x várka (cca 80 ks))
Postup přípravy
Do mísy odvážíme všechny sypké suroviny - hladkou mouku, cukr, jedlou sodu, perníkové koření i holandské kakao. Společně důkladně promícháme.
Pomocí hrnce s vodou a mísy připravíme vodní lázeň. V této pomalu začneme rozpouštět med (pokud jej nemáme v tekuté formě a je zcukernatělý).
Mezitím v malém rendlíčku rozpustíme máslo.
Do sypkých surovin nalijeme rozpuštěný med a máslo, ale také 2 vejce.
Pomocí rukou vypracujeme kompaktní těsto, jenž uložíme do lednice a necháme odpočívat do druhého dne.
Následující den těsto vyválíme a rukama z něj trháme kousky, které dáváme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, a sice po dobu zhruba 10 minut. Délka pečení závisí na velikosti jednotlivých kousků drobení.
Nutriční hodnoty (1 x várka (cca 80 ks))
Energ. hodnota: 2,242.62 kcal |
Protein: 51.63 g |
Sacharidy: 381.20 g |
z toho cukr: 139.10 g |
Tuk: 52.93 g |
z toho nas. MK: 28.11 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4556-pernickove-drobeni