Pleťové masky za pár drobných. Připravte si je doma

Pro správnou péči o pleť je třeba nejprve znát její typ. Zjistěte, zda máte normální, mastnou, suchou nebo smíšenou pleť. Podle typu pleti pak přizpůsobte domácí péči. Pleťové masky si vyrobíte doma za pár drobných. Stačí otevřít lednici.

Péče o normální pleť

Pleť přirozeně probarvená, s dostatečnou hydratací. Není třeba každodenní péče, postačí jednou týdně.

Domácí masky pro normální pleť

Jemný peeling z jogurtu a vloček – Malý kelímek jogurtu (bílého, ne s jahodami) smícháme s dvěma lžícemi jemně mletých ovesných vloček. Důkladně promícháme. Necháme hodinu v lednici. Nanášíme na obličej a dekolt a jemně masírujeme. Na obličeji necháme chvíli působit.

Je možné použít i na nohy, tam stačí krouživými pohyby masírovat. Vše následně důkladně opláchneme.

Hrušková maska s medem – Okrájejte hrušku ze slupek a promixujte tyčovým mixérem. Smíchejte se lžící smetany a malou lžičkou medu. Naneste na obličej a dekolt. Nechejte působit 10 až 15 minut a opláchněte.

Tvarohová maska – 1 lžíce tvarohu a 1 lžíce medu. Směs důkladně promícháme, neujídáme a dáme na obličej. Necháme 15 až 20 minut a důkladně opláchneme. Pleť bude hladší a pružnější.

Péče o mastnou pleť

Mastná pleť je hrubší a má rozšířené póry. Nepříjemností je zvýšená funkce mazových žláz. Pleť je lesklá, ucpané póry způsobují černé tečky. Pleť bývá více červená. O mastnou pleť je třeba starat se ráno i večer. Výhodou je menší výskyt vrásek. Pleť je nutné pravidelně čistit a používat přípravky bez olejů.

Domácí masky pro mastnou pleť

Ovesná mouka s vodou – ovesnou mouku smícháme s vlažnou moukou do konzistence husté kaše. Necháme zaschnout na obličeji. Jakmile směs popraská a uschne, začneme ji slupovat. Nečistoty odstraňujeme právě slupováním, proto opláchnout až na samý konec. Pro peeling je možné použít i ovesnou masku pro normální pleť.

Rozmixované jahody – tyčovým mixérem rozmixované jahody naneste na obličej. Stačí 10 minut působení. Jahody stahují zanícené póry a čistí černé tečky.

Bramborová maska – uvařte brambor i se slupkou. Poté jej oloupejte a rozmačkejte s trochou mléka a citrónové šťávy. Na obličeji nechejte alespoň 10 minut. Sloupněte a opláchněte. Bramborový škrob pleť zmatní a vyčistí.

Kvasnicová maska – prospěšné kvasnice jsou plné blahodárných látek, co využijeme i při zevní péči. Rozmačkané kvasnice smíchejte s citronovou šťávou a trochou vody. Naneste na obličej a nechejte 15 minut působit. Maska čistí, stahuje póry a desinfikuje. Působí i proti akné.

Péče o suchou pleť

Suchou pleť poznáte podle viditelných šupinek. Kůže má tendenci k prasklinkám a rychleji stárne. Je to typ pleti, který vyžaduje nejcitlivější péči. Maskami dodáte pleti hydrataci. Nedostatek kožního mazu způsobuje zvýšenou citlivost pokožky a brzký výskyt vrásek. Pozor na sluníčko a časté koupání.

Domácí masky pro suchou pleť

Žloutek s olejem – jeden žloutek smíchejte s trochou olivového oleje. Použijte poměr 1:1. Naneste na obličej a nechejte 15 minut působit. Následně opláchněte. Pleť bude uvolněná a hydratovaná.

Avokádo s medem – jedno rozmačkané avokádo smícháme se lžící tvarohu. Přidáme malou lžičku medu. Pokud je směs hustá, dáme trošku mléka. Kašičku nanášíme na obličej a dekolt necháme působit 15 minut.

Bílky a okurky – 2 polévkové lžíce strouhaných okurků rozšlehejte s bílkem. Naneste na obličej a nechejte působit 20 minut.

Péče o smíšenou pleť

Smíšenou pleť poznáme podle takzvané T-zóny. Je to oblast čela, nosu a brady. Tam se vyskytuje zvýšená mastnota. Tváře mají pleť spíše suchou nebo normální. Pleť nemívá akné a není tolik mastná. Vysušená místa hydratujte, mastnou T-zónu čistěte.

Domácí masky pro smíšenou pleť

Čistěte citrónem – pro čištěné T-zóny můžete použít rozpůlený citrón. Stačí zavřít oči a citrónem přejíždět po čele, nosu a bradě. Důležité je opláchnutí, aby citrón neštípal v očích.

Jablka se skořicí – krásná vůně a krásná pleť. Nastrouhejte jablko, nasypejte skořici a naneste na T-zónu, nechejte působit 10 minut. Maska je antiseptická a stahuje póry.

Něco pro všechny

Salátová okurka má mnoho vody a dalších pleti prospěšných látek. Nastrouhejte ji a smíchejte s tvarohem. Na obličeji nechejte 20 minut a setřete. Následně opláchněte. Tuto pleťovou masku můžete použít pro jakýkoliv typ pleti. Je čistící a bojuje i proti pupínkům.

Banán pomáhá v boji proti vráskám. Stačí jej rozmačkat s olivovým olejem a tvarohem nebo jogurtem. Maska by měla působit 20 minut.

Kterou pleťovou masku si vychutnáte jako první?

Od: Iva V, 2.7.2020