Beze změny životního stylu hubnout nelze

Až příliš mnoho lidí, kteří si dají za cíl shodit nějaké to kilo, si neuvědomuje, že hubnutí není jen o vlastní dietě. Má-li být snaha korunována úspěchem, je třeba změnit prakticky celý životní styl. Jaká jsou nejčastější úskalí snahy o efektivní redukční dietu? A jak přizpůsobit život svému cíli?

Méně jíst a více cvičit?

Heslo uvedené v názvu tohoto odstavce je samozřejmě pravdivé, chceme-li postupně ztrácet hmotnost, je třeba zvrátit energetickou bilanci našeho těla na stranu výdeje energie. Problém je v tom, že celá řada zájemců o krásné tělo si neuvědomuje, co konkrétně je čeká.

Cvičení je bezesporu užitečné, jeho efektivita je nicméně v porovnání s lehkostí, s jakou kalorie přijímáme, poměrně nízká. Pokud si proto někdo interpretuje uvedené pravidlo tak, že si dá k snídani místo čtyř koblížků tři a večer stráví doma u televize 15 minut na rotopedu, s úspěchem počítat opravdu nemůže. Sice přitom pravidlo formálně naplňuje, avšak v naprosto nedostatečném měřítku.

Dostáváme se tak k tomu podstatnému: hubnutí nebude nikdy fungovat jako „doplňková aktivita“, naopak, je třeba se mu plně podřídit a své návyky změnit opravdu podstatně. Na tomto místě se hodí podotknout, že zde nemluvíme o sportovcích, kteří si na váze naměřili o půl kila více. Nyní mluvíme především o lidech, kteří pravidelně necvičí, mají sedavé zaměstnání, nehlídají si stravu a po čase zjistí, že vypadají podstatně jinak než před pár lety.

Dieta

zdroj: Shutterstock

Již jsme naznačili, že stravování hraje při hubnutí zásadní úlohu a většinou se na konečném výsledku našich snah podílí významnější měrou než cvičení. Z jídelníčku je třeba zcela vyškrtnout smažená jídla, tučné maso, majonézu, nejrůznější dresinky, paštiky, ale také uzeniny s nízkým obsahem masa, sladkosti, sladké bílé pečivo a mnohé další. Zapomenout nesmíme ve výčtu jednoznačně špatných potravin slazené nápoje, včetně např. ledových čajů.

Z výše uvedeného seznamu je zřejmé, že pro mnoho lidí bude hubnutí vyžadovat doslova zemětřesení v jejich jídelníčku. Nejedná se přitom jen o vlastní změnu jídelníčku, v mnoha případech to bude mít i „společenské dopady“, pokud chodíte s kamarádkou pravidelně do cukrárny na dort a limonádu, budete se toho muset vzdát. Pokud jezdíte každý víkend k mamince, která vás pohostí hromadou řízků anebo vynikajícím, avšak pro hubnutí zcela nevhodným, bůčkem s knedlíkem a zelím, opět budete muset nejen svoje návyky, ale také zažité rodinné zvyklosti (ne snad, že byste měli přestat jezdit k mamince, budete jí ale muset přesvědčit, že si raději dáte něco jiného…)

Ještě, než s dietou začnete, si proto zkuste odpovědět na otázku, zda něco takového zvládnete. Dokážete si odepřít svá oblíbená jídla nebo nápoje a nahradit je okurkou a čistou vodou? Jedná se o otázku zásadní důležitosti a vy se nesmíte stydět pravdivě si na ní odpovědět.

Cvičení

Cvičení, coby prostředek ke zvýšení výdeje energie, má samozřejmě také svůj význam. Opět ale platí to, co u diety. Skutečně efektivní cvičení není snadné, a zvláště v začátcích je třeba opravdu pevné vůle. Budete mít sílu na to jít si večer po náročné práci ještě zaběhat? Dokážete vstát o dvě hodiny dříve než normálně a jít do posilovny? Jste ochotní ubrat si čas na své koníčky nebo dokonce rodinu a věnovat jej spalování tuků? Znovu je třeba být k sobě upřímným, bez toho to nepůjde.

Spánek

zdroj: Shutterstock

Dostatek spánku je pro hubnutí zásadní, únava deformuje metabolismus a nutí tělo vytvářet si tukové zásoby. Pokud to myslíte s hubnutím vážně, budete potřebovat spát 8-9 hodin denně. A jakkoliv by se mohlo zdát, že naplnit tento požadavek bude hračka, opak je pravdou. Opět to bude znamenat potřebu vzdát se alespoň částečně svých koníčků či dokonce sociálních kontaktů. Pokud je někdo zvyklý chodit s kamarády dvakrát týdně na pivo od devíti do půlnoci, jen těžko v tom bude moci pokračovat, kvůli kalorickému obsahu piva i následnému nedostatku kvalitního spánku.

Shrnutí?

Hubnutí je práce na plný úvazek a nelze k ní přistoupit jinak než s pevným odhodláním změnit svůj život od základu. Pouze v případě, že takové odhodlání máte, je úspěch možný a nezbývá než vám popřát, aby vám vydrželo.

Od: PelMel, 5.7.2020