Oblíbeným dezertem je krtkův dort. Vypadá zajímavě, jeho příprava je snadná a po nakousnutí se představí skvostná kombinace chutí. Hromádka nepěkné hlíny totiž ukrývá čokoládu, smetanu a banány. Můžete si zakoupit směs na výrobu krtkova dortu, ale snadno jej zvládnete i doma.

Krtkův dort je vrstveným dezertem. Nahoře má zaoblený tvar, připomíná hromádku po krtkovi. Jeho základem je čokoládový korpus, ten se částečně vydlabe a rozdrobí. Dovnitř se přidá krémová smetanová náplň, oblíbená je například kombinace šlehačky a tvarohu. Nejčastěji se dovnitř krtkova dortu přidávají banány, jsou příjemně sladké a udrží dezert dlouho vláčný. Můžete zkusit i jahody, maliny, borůvky.
Krtkův dort je u dětí natolik oblíbený, že jej můžete připravit namísto narozeninového dortu. Určitě uvítáte, že nevyžaduje složité zdobení, příprava je snadná a chutná skvěle.
Budete potřebovat 220 g hladké mouky smíchané s jedním práškem do pečiva, 160 g cukru krupice, 4 lžíce kakaa, 3 vejce, půl hrnku oleje a půl hrnku mléka. Náplň můžete různě obměnit, vyšlehejte 2 smetany ke šlehání se ztužovačem, přidejte půl tvarohu, vanilkový cukr, banány a oslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
Základní recept má nespočet variant, například bez prášku do pečiva a s vyšlehaným sněhem. Můžete vyměnit olej za máslo nebo namísto vážení odměřit suroviny hrnkovou metodou. Není problém použít ani vlastní variantu kakaového dortového korpusu, který se vám doma osvědčil.
Suroviny na korpus připravte podobně jako bábovku, nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a přidejte všechny mokré suroviny. Nakonec promíchejte se sypkými. Vše dejte do dortové formy a pečte asi půl hodiny. Na krtkův dort budete potřebovat dortovou formu o průměru 26 cm. Nechejte důkladně vychladnout. Dort by neměl být příliš vysušený, ačkoliv se u tohoto typu dezertu nemusíte příliš bát. I drobný nezdar se dá zachránit skvělou náplní.
Vydlabejte střed korpusu, nechejte dostatečnou sílu dna. Těsto rozdrobte. Banány nakrájejte nebo je můžete ponechat vcelku. Krémovou směs smíchejte s rozdrobeným těstem, část těsta nechejte na posypání a zakrytí. Vytvořte kopuli a vše posypte zbývajícími drobky těsta. Nechejte v lednici vychladnout.
Podobně jako bábovku, najdete krtkův dort v nespočtu variant a obměn. Nejčastěji se experimentuje s náplní, ale objevíte i tipy na přípravu krtkova dortu na plechu nebo s různými poměry surovin u základního těsta na korpus.
Korpus je jemný a nadýchaný, protože se pracuje se sněhem. Oddělí se žloutky a bílky, 3 žloutky se vyšlehají s 200 g cukru do téměř bílé pěny. V jiné míse se vyšlehají bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Do žloutku se postupně přidá 200 ml oleje, půl hrnku mléka a 3 lžíce kakaa. Směs se smíchá se 340 g hladké mouky ve které se zamíchá půl prášku do pečiva. Opatrně se do těsta vmíchá sníh a vše se dá péct na 180 °C na asi 30 minut.
Na náplň si vyšlehejte šlehačku, přidejte ztužovač a vanilkový cukr. Smíchejte s mascarpone a polovinou tvarohu. Přidejte zakysanou smetanu. Náplň promíchejte se strouhanou mléčnou čokoládou a rozprostřete do krtkova dortu na nakrájené banány. Samozřejmě vše zasypejte drobečky.
Sněhový korpus na krtkův dort se připravuje stejně jako u varianty s mascarpone. Postup se liší až u náplně. Ze směsi 300 ml mléka, 4 lžic cukru a 1,5 balíčku vanilkového pudinku se uvaří hustý pudink, nechá se vychladnout. Vyšlehá se smetana ke šlehání, postupně se do ní zašlehá tvaroh, přidá se zakysaná smetana a pomalu se zašlehává hotový, vychladlý pudink. Vše se smíchá se strouhanou hořkou čokoládou a podle chuti přidá moučkový cukr. Krém se navrství na 3 banány v korpusu. Vše se zasype rozdrobenými kousky korpusu.
Ochudíte se o nejzábavnější část, tou je typická krtkova kopule. Přesto má krtkův dort na plechu kouzlo a sáhnete po něm například tehdy, pokud chcete s dortem cestovat na delší vzdálenost. Korpus se peče na pekáči, horní část se odřízne a tradičně rozdrobí. Krém se natírá rovně a vše se posype rozdrobenou částí.
Skvěle chutná korpus, který po vydlabání potřete čokoládovým ganache (rozpuštěná čokoláda ve smetaně).
Výborné jsou korpusy, pokud přidáte trochu kokosu.
Korpus můžete provonět trochou rumu.
Pro lepší chuť vysypte formu na korpus kokosem.
Jeden z banánů rozmačkejte vidličkou, ostatní nechejte rozkrájené na poloviny. Rozmačkaný banán promíchejte s vyšlehanou šlehačkou.
Do náplně můžete použít hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu, případně jejich směs.
Krém dejte už na dno korpusu, pod banány.
Nejlépe se korpus vydlabe, pokud si na vršek naznačíte šachovnici.
Na horní okraj nechejte asi 1,5 až 2 cm.
Do krému drobečky vmáčkněte a hromádku tvarujte, poslední částí drobků korpus pouze posypejte, aby působil nadýchaným dojmem.
Zdroje: BaketotheRoots.de, HomeCookingAdventure.com, KitchenStories.com, TurkishFoodTravel.com, Lurch.de
Od: Iva V, 28.10.2025