Krutony: Nepodstatná drobnost, nebo pomyslná třešnička na dortu?

Zbytky chleba snadno proměníte v lahodné a křupavé krutony, které dodají šmrnc nejenom polévkám. A můžete je udělat na tisíce způsobů: velké, drobné, pikantní, máslové nebo třeba s čerstvými bylinkami.

Jak připravit krutony v troubě

Rozkrájejte chleba na stejně velké kostičky. Ve velké míse je smíchejte s trochou oleje, případně i kořením. Rozložte je v jediné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C do křupava zhruba 15 až 20 minut, v průběhu pečení alespoň jednou obraťte.

Příprava krutonů na pánvi

I tento postup je jednoduchý. Chleba nakrájejte na rovnoměrné kousky, až získáte 2 šálky kostiček. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte 1 a ½ lžíce másla. Přidejte kostky chleba a za občasného míchání smažte asi 2 minuty. Poté přidejte další ½ lžíce másla a ještě přibližně 5 minut restujte. Na závěr můžete dochutit solí a pepřem.

zdroj: Depositphotos

Inspirace na ochucené krutony

Další tipy na výrobu domácích krutonů

Česnekové chlebové krutony

Potřebujete 250 g chleba, několik stroužků česneku (dle chuti), 60 ml olivového olej, sůl a pepř.

Chleba rozkrájejte na kostky nebo tyčinky. Stroužky česneku oloupejte a utřete. V míse smíchejte česnek se solí, pepřem a olivovým olejem. Do mísy přidejte chlebové kostičky a promíchejte, aby se důkladně obalily. Nasypte na plech vyložený pečicím papírem a 15 až 20 minut pečte v troubě předehřáté na 190 °C.

Krutony se sýrem a kořením

Připravte si 400 g chleba, 3 až 4 lžíce oleje, 50 g tvrdého sýra, 1 lžičku česnekového prášku, 1 lžičku italského koření, ½ lžičky sladké papriky, sůl.

Chleba pokrájejte na stejně velké kostky. V míse smíchejte olej, koření a sůl. Kostičky v této směsi obalte a nasypte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte 15 až 20 minut. Mezitím nastrouhejte sýr a po uplynutí doby jím krutony posypte. Vraťte plech do trouby a ještě asi 5 minut pečte při teplotě 220 °C, dokud se sýr nerozpustí.

Jak použít krutony v kuchyni

Asi nejrozšířenější je použití křupavých krutonů v polévce, dobře se snoubí zejména s krémovými druhy, ale vynikající jsou třeba i podávané se studenou rajčatovou polévkou gazpacho. Krutony můžete zkusit také do zeleninových salátů (např. typu Caesar), stejně jako rozličných nádivek. A hodí se dokonce i podávané samostatně k pivu.

zdroj: Depositphotos

Skladování krutonů

Krutony jsou nejchutnější, pokud se servírují čerstvé, ale můžete si je uskladnit i pro pozdější použití. Po dodělání je nechte vychladnout při pokojové teplotě a uložte do vzduchotěsné nádoby. Takto vydrží 1 až 2 týdny.

Zdroje: food.htgetrid.com, gimmesomeoven.com, marthastewart.com

Od: Jitka Kučová, 28.11.2023