Potravinami proti pigmentovým skvrnám. Dejte pleti jednotný tón

Pigmentové skvrny potrápí po letním období a rozšiřují se zejména ve vyšším věku. S drobnými flíčky se nemusíte smířit a někdy nejsou nutné ani nákladné krémy. Ukážeme vám, jak s pigmentovými skvrnami bojovat čistě přírodními prostředky.

Co způsobuje pigmentové skvrny

Na první pohled se může zdát, že za pigmentovými skvrnami je sluníčko a že stačí účinná ochrana před slunečními paprsky. Bohužel tomu tak není. Za pigmentovými skvrnami stojí genetické predispozice, jsou projevem stárnutí, podporuje je užívání antibiotik či antikoncepce. Jsou doprovodným projevem chronických zánětů, špatné funkce jater, rozkolísané hormonální hladiny nebo špatného životního stylu.

Pigmentové skvrny se objevují nejčastěji v obličeji a na rukou, ale nevyhýbají se ani zbytku těla. Za vznikem pigmentových skvrn je zvýšená produkce melaninu.

Další zátěžové faktory, které podpoří vznik pigmentových skvrn

Nic není stoprocentní

Kosmetické salóny se vydávají do boje proti pigmentovým skvrnám nejrůznějšími chemickými peelingy nebo s použitím moderních přístrojů. Efekt nebývá stoprocentní a rozhodně není trvalý. Proto není důvod, proč byste se nemohli do pigmentových skvrn pustit mnohem levnějšími a přírodními prostředky.

Podpořte funkci jater

Pigmentové skvrny úzce souvisí s nedostatečnou funkcí jater, proto je vhodné činnost jater podpořit. Kromě vitamínu B, který můžete užívat v doplňcích stravy, játra podpoříte zvýšenou konzumací česneku, mrkve, červené řepy, listové zeleniny či jablek. Prospívá jim zelí, ořechy, brokolice a květák. Pleti a játrům obecně pomůžete doplněním stravy o vitamín C a o vitamín E.

Dopřejte si okurkovou masku

Salátová okurka jako pleťová maska je prověřeným prostředkem. Působí i jako přírodní bělidlo proti pigmentovým skvrnám. Existuje celá řada způsobů, jak připravit okurkovou masku. Na pigmentové skvrny nejlépe působí smíchání okurkové šťávy, medu a šťávy z citronu v poměru 1:1:2.

Jablečný ocet má na pleť pozitivní účinky

Jablečný ocet je opěvován pro řadu zdravotních přínosů, pomůže vám i v boji s pigmentovými skvrnami. S pigmentovými skvrnami pomáhá kyselina octová.

Nemůžete jej ale použít v neředěné formě, smíchejte jej s vodou. Pigmentové skvrny natírejte v poměru 1:1 a to dvakrát denně, dokud postižená místa nezačnou světlat.

Dužina aloe vera

Rostlinu, kterou můžete snadno pěstovat v květináči, přeměníte na léčivku a pomáhá (mimo jiné) i od kožních problémů. Dužinou z aloe vera potírejte postižená místa před spaním a nechejte působit přes noc. Ráno jen opláchnete čistou vodou.

Potírejte citronem

Pigmentovou skvrnu vybělíte citronovou šťávou, pro citlivější pleť může být ale citronová šťáva příliš agresivní. Raději ji smíchejte s bílým jogurtem a medem a přikládejte jako pleťovou masku. Používá se lžíce citronové šťávy, lžíce medu a dvě lžíce bílého jogurtu.

Zelený čaj k zevnímu použití

Kvalitní zelený čaj je perfektním prostředkem pro ošetření pleti. Složení zeleného čaje napomáhá vyrovnávat tón pokožky, protože je bohatý na antioxidanty. Nejlepší výsledky mají lístky zeleného čaje, které přelijete vodou a necháte louhovat po dobu 5 minut. Na flíčky se přikládají dvakrát denně takto přelité lístky zeleného čaje.

Šťáva z červené cibule

Chuťově jemná červená cibule pomůže odstínu vaší pleti. Nejjednodušším způsobem aplikace je potírání flíčků rozkrojenou červenou cibulí. Více šťávy získáte, když cibuli nastrouháte a šťávu vymačkáte. Červená cibule je obsažena i v mnoha krémech, které jsou určeny k boji proti pigmentovým skvrnám.

Strouhaná brambora

Účinným bojovníkem proti pigmentovým skvrnám, který je stále při ruce, je šťáva ze strouhané brambory. Použít můžete i bramborové slupky nebo plátky brambor.

Zdroje: MedicineNet.com, Marham.pk, WikiHow.com, MedicalNewsToday.com, india.com

Od: Iva V, 16.8.2023