Vytvořte dětem strašidelnou oslavu nebo ochutnejte tradiční halloweenské recepty

Pořádáte dětskou párty na Halloween a hledáte inspiraci co připravit, aby se děti bavily i při pohledu na jídelní stůl? Připravte jim jídelníček podle našich halloweenských receptů, které jsme pro vás připravili, a uvidíte, že budou nadšené i zděšené zároveň.

Než se pustíme do přípravy strašidelných receptů, pojďme se podívat na tento především v zahraničí oblíbený svátek trochu blíž a zjistit více o kulinářských specialitách, které se připravují např. v Irsku, kde je tato tradice známá již od 16. stol.

Proč se slaví Halloween večer před dušičkami?

Halloween se slaví 31. října, tedy večer před svátkem Všech svatých, který zde v Čechách známe také pod názvem „Dušičky“.

Ačkoliv u nás je tento svátek vnímán především jako americký svátek, není tomu tak. Do USA se rozšířil až v 19. stol. díky vystěhovalcům. Halloweenské tradice pocházejí původně z Irska.

Tento svátek se opírá o židovské tradiční zvyky. Počátek dne v židovské kultuře byl počítán již od západu slunce nikoliv od východu, jak jsme zvyklí zde. Vznikl na základě svátku Všech svatých, který se tedy v židovské kultuře slaví podle zvyku již od západu slunce dne předešlého, tedy 31. října.

V 19. stol. byl přenesen do USA a odtud se pak dále rozšířil do dalších zemí.

Tradice „Trick or treat" oblíbená především u dětí

Při Halloweenu je zvykem převléct se do dokonale strašidelných kostýmů, což vítají především děti, které někdy i s dospělými chodí dům od domu a u každých dveří žádají od majitele „Trick or treat“. Což ve volném překladu znamená „dejte mi koledu nebo vám něco vyvedu“. Nejčastěji pak dostávají různé cukrovinky a pamlsky, anebo si je sami berou u domů. Majitelé obydlí dům světelně označí a na zápraží nechají pro koledníky výslužku.

V případě, že majitel domu neotevře dveře, nebo nenechá na verandě sladkosti, nechají koledníci na klice zubní pastu nebo pomalují auta (toto je typické především pro USA).

V Británii a Irsku je tento zvyk slaví již od 16. století.

Ochutnejte tradiční halloweenské speciality

Ochutnejte tradiční irskou kuchyni a vyzkoušejte jejich bramboráčky nebo bramborové zelí colcannon, které jsou pro tento svátek v Irsku typické.

Tradiční Irské bramboráčky

Ingredience:

Postup je jednoduchý. Vše rozmícháte v míse: bramborovou kaši, zelí, mrkev, mouku, vejce, tymián, česnek a pálivou omáčku. Poté osolte a opepříte dle chuti. Nakonec smažíte na pánvi stejně jako např. lívance. Vytvoříte tak 12 – 16 bramboráčků, které můžete podávat jako přílohu nebo i ke svačině.

Colcannon recept

zdroj: Shutterstock

Ingredience:

Všechnu zeleninu, brambory, zelí, nakrájenou cibuli vložte do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit cca na 20 min na mírném ohni. Brambory musí být uvařené do měkka.

Pak směs přendejte do mísy, přidejte máslo a postupně dolévejte smetanu smíchanou s mlékem. Smíchejte a dochuťte solí a pepřem a je hotovo. Kaše se podává horká s plátky hovězího masa.

Vytvořte pro děti parádní halloweenskou párty a vyzkoušejte naše recepty

Ačkoliv v ČR je tento svátek spíše v počátcích, tak halloweenské recepty jsou velmi oblíbené a děti je přímo milují.

Vytvořte dětem halloweenskou párty se skvělým občerstvením, do kterého se budou bát kousnout. Připravili jsme pro vás recepty, které dětem zachutnají a zároveň je i vyděsí.

  1. Recept na halloweenské sušenky je skvělý v tom, že z něj můžete vytvořit v podstatě cokoliv. Ať už se jedná o prsty, náhrobky nebo oči vytvoříte z tohoto těsta cokoliv a děti vám s tím mohou pomáhat.
  1. Recept na krvavá upíří ústa je jednoduchý, rychlý a ideální pro děti, aby se mohly také zapojit do halloweenských příprav v kuchyni.
  1. Recept na halloweenské hrobečky není složitý a v případě, že budete chtít mít hrobečky ve tvaru muffinů, pak toto těsto také můžete použít a místo hranatých hrobečků tvořit kulaté s posypkou.
  1. Poslední tip je na jednoduché obložené chleby s pavoučky z oliv. Namažete chleby máslem, poskládáte na ně sýr, šunku, vajíčko a ozdobíte pavoučkem z olivy. Olivu přkrojíte na půl, vznikne vám tělo a pak už jen vyříznete 6 pavoučích nohou a k tělíčku je přiložíte. Jednoduché a děti to prostě milují.

Přejeme hodně strašidelný Halloween!

Od: Marie, 26.10.2019