Citrony. Co nám nabízí a jak je vybrat?

V boji proti nachlazení se mnoho z nás obrací k citrusovým plodům. O nich je známo, že obsahují nezanedbatelné množství vitaminu C i řadu dalších zdraví prospěšných látek. Oblíbené jsou zejména citrony, jejichž prodej zažívá v zimních měsících každoročně boom. Jak vybrat z nabízených plodů ty správné?

Jaké místo má citron ve vaší kuchyni?

Šťáva těchto kyselých plodů se hodí do letních osvěžujících nápojů stejně jako do teplého zimního čaje. Často se bez ní neobejde ani příprava některých jídel. Šťáva není to jediné, co nám toto ovoce může poskytnout. Vyhledávaným artiklem je i citronová kůra, kterou dobré hospodyňky neopomenou při přípravě cukroví nebo i jiných chutných dezertů. Hodí se také pro přípravu slaných pokrmů, takže o užití citrónu v kuchyni není skutečně nouze.

Vybíráme, kupujeme

Žijeme v době, kdy potraviny podléhají poměrně přísné kontrole z pohledu zdravotní nezávadnosti. Aby se ovoce dostalo na trh, musí odpovídat určitým parametrům. Přesto to neznamená, že vše, co najdeme v regálech obchodů, musí být skutečně tím, co chceme koupit. Obzvláště při nakupování ovoce a zeleniny se vyplatí prohlédnout si jednotlivé kusy a vybrat si z nich ty zdánlivě nejlepší.

Nenápadná plíseň

U citronů, a citrusů obecně, tomu není jinak. Nejprve se ujistíme, zda plody skutečně odpovídají předepsaným normám. Plody by neměli být nahnilé a plesnivé. Ač se to může zdát samozřejmé, že takové plody v obchodech nenajdeme, občas se nějaká ta výjimka mezi nabízenými plody najde.

Obzvláště ošemetná je plíseň. U citronů se zasažení plísní často projevuje zprvu nenápadně. Na ovoci jsou patrné jen drobné bílé tečky. Ty se mohou zdát neškodné, ale i jeden kus plesnivějícího ovoce snadno spustí řetězec, jehož výsledkem je nákaza celého citronového nákupu.

Pro šťávu nebo pro kůru?

zdroj: Shutterstock

Ani zdravé plody nejsou jeden jako druhý. Některé jsou menší, jiné zase narostly do obřích rozměrů. Liší se také strukturou své kůry a její šířkou. Menší šťavnaté citrony s tenčí kůrou nám přijdou vhod, pokud toužíme po šťávě plné vitaminů. Plody s širší kůrou a zpravidla také drsnějším povrchem, nám poslouží pro snazší získání voňavé citronové kůry.

Při výběru šťavnatých plodů vycházíme zejména ze vzhledu plodu. Hledáme takové kusy, které mají hladkou kůru a pokud možno výraznou žlutou barvu. Plody se světlými odstíny a nazelenalými částmi nejsou rozhodně sázkou na jistotu, i když mohou být jinak zcela v pořádku. Vyhýbáme se přezrálým plodům. Ty začínají po určitém čase vysychat, s čímž souvisí i úbytek šťávy v nich.

Potřebujeme-li citronovou kůru, poptáváme v obchodě plody bez chemického ošetření. Toto by měli splňovat bio produkty, ale zjistit informaci o chemickém ošetření by mělo být možné od prodejce i u ostatních prodávaných citronů. Pokud se vám plody bez chemického ošetření sehnat nepodaří, tak alespoň zakoupené ovoce před dalším zpracováním pečlivě omyjte.

Skladujeme

Pokud jste právě dorazili domů s igelitovým sáčkem plným citronů, nenechte se prosit a nechte plody dýchat. Citrony nikdy neuchováváme v uzavřeném neprodyšném obalu. To je základní krok v prevenci proti tvorbě plísně na jejich povrchu.

Pokud se chystáte plody v nejbližší době konzumovat, není třeba je ani uklízet z kuchyňské linky. Plody skladované při pokojové teplotě sice nevydrží příliš dlouho, ale zato je jejich chuť výraznější a lahodnější. Navíc mohou být hezkou ozdobou vaší kuchyně.

Pro dlouhodobější uchování zdravých plodů je třeba je umístit na chladné místo. Nemusí to být hned chladnička, ve které plody vydrží zdaleka nejdéle. Často postačí chladnější, ale ne vlhké, místo v domě. Zde mohou být citrusy uchovávány i několik dní.

Plody byste nikdy neměli vystavit příliš nízkým teplotám. To je ostatně také důvod, proč se vyplatí být obezřetní při nákupu plodů v obchodech, kam jsou citrony dopravovány někdy i s více než pár zastávkami. Změny teplot, kterým jsou plody při přechodu z mrazu do tepla vystaveny, mohou způsobit poškození pletiv. To vede v důsledku ke ztrátě chuti plodu i změnám v jeho barvě.

Citronová plus

Citron je bezesporu oblíbený hlavně pro vysoký obsah vitaminu C (kyseliny askorbové). Jako bonus nám může nabídnout také ve vodě nerozpustnou vlákninu pektin, která pomáhá snižovat cholesterol. Obsahuje i provitamin A, i když ne zdaleka tolik jako například mrkev. Obsažené vonné látky obohatí nejen aroma připravených pokrmů, mají využití nachází i při výrobě mýdel a přírodní kosmetiky.

Šťáva z citronu se používá jako přírodní okyselovadlo. V porovnání s jinými druhy ovoce obsahuje citron nemalé množství přírodních kyselin, mezi nimi zejména zmíněnou kyselinu askorbovou a kyselinu citronovou. Obsah kyselin je také důvodem, proč se jeho konzumace ve velkém množství příliš nedoporučuje. Kyseliny, a to včetně těch přírodních, mají nehezkou schopnost naleptávat zubní sklovinu, takže ač plný vitaminů, i citron může být trochu záludný.

Od: PelMel, 13.10.2019