Olej po smažení má další využití. Nevyhazujte zbytečně

Použitý kuchyňský olej vyhozený do odpadu nebo vylitý do dřezu může způsobit velké škody. V interiérech zanáší odpady a je pozdějším zdrojem zápachu. Ukážeme vám, jak na správnou likvidaci i to, že použitý olej má opětovné využití. Zapáchající přesmažený olej umí provonět domácnost, stačí jen vyrobit svíčku.

Ucpání potrubí

Jakýkoliv tuk v trubkách tuhne, proto by neměl končit ve výlevkách nebo v záchodové míse. Zůstává na stěnách potrubí a zachytává další nečistoty. V lepším případě je zdrojem nepříjemného zápachu, v tom horším ucpe potrubí a čeká vás nákladná oprava. Pozor si dejte zejména při vkládání mastných pekáčů a pánví do myčky nádobí. Přístroj se rychle zanese a nebude fungovat správně. Odstraňování olejů je problémem veškerých čističek odpadních vod, litr oleje znečistí 1 000 litrů vody.

Správná likvidace kuchyňského odpadu

Použitý olej je možné vyhodit do komunálního odpadu, vkládejte jej vychladnutý do nádob, které mají víčko nebo uzávěr. Například plastové láhve nebo kartony od mléka a džusu se šroubovatelným vrškem. U některých restaurací je k dispozici nádoba na sběr použitého oleje, a dokonce najdete místa, která použitý olej zpět vykupují. Do recyklace olejů jsou zařazeny některé školy a instituce, jistě i ve vašem městě. Veganské oleje, tedy ty, které jsou ze sta procent oleji rostlinnými, můžete likvidovat v domácím kompostu. Na kompost lze ale vylít jen velmi malé množství, přidávejte olej do kompostu postupně. Nejlepší cestou je přidávání oleje do kompostu společně s pilinami.

Opětovné využití rostlinného oleje

Pokud jste olej použili pro krátké smažení a není příliš přepálen, vůbec nevadí, když jej přes ubrousek nebo husté sítko slijete a uložíte v lednici na příští použití. Vzpomeňte na fritovací hrnce, kde se oleje používají i po několik týdnů. Menší nečistoty z oleje odstraníte použitím kávového filtru z překapávače. Při opětovném použití oleje, smažte stejný druh potraviny. Není možné na oleji smažit bavorské vdolečky a následně maso. Různé druhy masa ale mohou mít stejný olej.

Domácí podpalovač

Olej je hořlavý, použitý olej můžete opětovně využít při táboráku nebo jako podpalovač na letním grilování. Výhodou je, že má mnohem lepší vůni než běžně dostupné podpalovače a do grilování se můžete pustit hned po rozhoření uhlíků. Při použití stačí olejem mírně postříkat uhlíky na grilu nebo připravené dřevo v krbu či ohništi. Dávkujte postupně, raději v menším množství a následně zapalte běžným způsobem.

Pochytejte vosy

Olej, který už nechcete znovu použít, je dobrým hmyzolapem. Seřízněte několik PET lahví a naplňte je použitým rostlinným olejem. Následně je rozvěste tam, kde nechcete, aby vás hmyz obtěžoval. Vosy jsou olejem přitahovány a nedostanou se ven. Vaše pergola, letní terasa nebo posezení bude ochráněno před obtížnými létavci. Namísto nevzhledných PET lahví můžete použít hlubší dekorativní keramické misky.

Čištění karoserií

Po natírání barvou často zjistíte, že zatekla na místa, kde vám to není po chuti. Použitý rostlinný olej rozpouští podobně jako aceton. U karosérií aut je to dokonce šetrnější způsob čištění než při použití chemie. Stačí olej nalít na skvrnu a stírat běžným hadříkem.

Výroba domácích svíček

Portugalští nadšenci do ekologie navrhly svíčky, které spalují použitý olej. Zakoupíte si speciální sadu, která vám váš kuchyňský olej vyčistí. Stačí prášek vlít do použitého oleje, zahřát, promíchat a doplnit o knot, který je součástí sady. Směs v sáčku olej vyčistí a připraví jej k použití jako svíčku. Svíčka zatuhne a olej z domácnosti nadále slouží.

Myslete na plné komunální skládky a snažte se o recyklaci, spoustě věcí je možné vdechnout nový život.

Zdroje: BonAppetit.com, Epicurious.com, WashingtonPost.com, WikiHow.com, DarPro-Solutions.com

Od: Iva V, 21.3.2023