Rodné číslo vajec. Co prozradí kód na skořápkách

Vejce jsou nutričně jednou z nejhodnotnějších potravin a dávno byly vyvráceny teorie o jejich škodlivosti a špatném vlivu na cholesterol. Vejce byste si měli dopřát každý den. Naučte se číst kódy na skořápkách vajec i jak poznat čerstvá a kvalitní vejce.

Slepičí vejce plné bílkovin

Vejce je produktem s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. Mají velké množství bílkovin, bílkovina získaná z vajec je zároveň snadno stravitelná. Kromě vitamínu C naleznete ve vejcích veškeré spektrum vitamínů a minerálních látek. Důležité jsou zejména B vitamíny, dále obsah vápníku, fosforu, železa, hořčíku a draslíku. Pro vysoký obsah železa se žloutek dokonce doporučuje kojencům od půl roku. Zakoupit můžete vejce s různým typem označení, například fit, bio, ale i různá obohacená vejce jako o selen nebo vitamíny, která se přidávají do krmení během chovu.

Kódy na skořápkách vajec

Pokud si nekoupíte vejce ze dvora, trhu nebo z menší farmy, přinesete si domů produkt, označený kódem. Hned na prvním místě kódu se nachází informace o tom, z jakého je vejce chovu. Kód začínající číslem 0 pochází od slepic z ekologických chovů, slepice jsou krmeny bio krmivem a jsou po celý den ve volném výběhu. Vejce označeny 1 jsou od slepic, které jsou chovány ve volném výběhu. Dvojka je kód vajec slepic z halového chovu, které jsou chovány na podestýlce a trojka jsou vejce od slepic z klecového chovu.

Slepice z chovu 0 mohou být krmeny pouze ekologickými a certifikovanými krmivy. Slepicím 1 už nemusí být podáváno ekologické krmivo, ale tyto vejce kvalitou odpovídají domácím vajíčkům. Slepice chované v halách a klecích jsou obvykle krmeny GMO krmivem. Geneticky modifikovaným krmivem, které zaručuje vysokou snůšku vajec.

Země původu vajec

Druhé místo na kódu vajec je vyhrazeno pro kód země, odkud vejce pochází. Vejce z České republiky mají vyražen kód CZ, polská vejce PL. Posledním číslem je identifikátor konkrétního chovu a chovatele. Seznam chovatelů je veřejný a dostupný, dozvíte se podrobnosti o konkrétním chovu.

Není karton jako vejce

Označení vajec se nachází i na vnějším obalu, na kartonu vajec. Pozor na to, že některá vejce mohou být vykupována z jiných zemí a pouze třízena a balena. Na kartonu můžete nalézt například české označení, někdy je to jen informace, kde bylo vejce třízeno a baleno do papírového obalu. Označení na kartonu a na každém vejci se může lišit. Na kartonovém obalu jsou jen informace o firmě, která vejce dodává na trh, nemusí se jednat o farmu, odkud vejce pochází.

Velikost vajec

Velikost vajec není přímo úměrná kvalitě, jak se někteří domnívají. Čím menší vejce, tím mladší slepice, která ho snesla. Označení S, M, L a XL je pouze orientační a nemusí souviset s kvalitou. Vejce S a M jsou zpravidla od mladých slepic, vejce L a XL od slepic starších. Nejvyšší koncentrace živin může být právě v malých vejcích. Zajímavostí je, že velikost žloutku se nemění. S velikostí vajec narůstá především velikost bílku.

Malá vejce s označením S jsou vejci do 53 g, prostřední velikost vajec označuje vejce od 53 do 63 g, vejce L mají hmotnost 63 až 73 g a extra velká vejce, XL, odpovídají hmotnosti nad 73 g.

Správné skladování vajec

Pro správné skladování vajec je důležitá teplota v lednici. Měla by být mezi 5 až 8 stupni. Vejcím nesvědčí výkyvy teplot. Neskladujte vejce na dveřích lednice, ale raději na policích a dále od dveří. Správné skladování vajec je špičkou dolů, na druhé straně jsou póry, kterými se k vejci dostává kyslík.

Jak poznat čerstvá vejce

Máte v lednici vejce delší čas a obáváte se, že už nebude chutné nebo dokonce toho, že po rozklepnutí pokazí celý pokrm? Pak si můžete zkusit dva jednoduché domácí testy. Jedním z nich je zatřepat vejcem u ucha. Čerstvé vejce je tiché, žloutek a bílek se ve skořápce nijak nepohybují. Zapáchající vejce by chrastilo nebo šplouchalo. Druhou možností je ponoření vajec. Čerstvá vejce klesnou ke dnu, riziková vejce se neponoří zcela nebo budou dokonce na hladině plavat.

Jak poznat kvalitní a čerstvá vejce

Vejce skladovaná v obchodech se mohou prodávat maximálně 28 dní od datumu snesení. Prodejce je zároveň povinen je stáhnout 7 dní předtím, než uplyne jejich trvanlivost. O čerstvost vajec je postaráno. Vybírejte vejce s označením 0 nebo 1. U kvality vajec se není možné řídit podle barvy žloutku. Existují přírodní a povolená barviva, která lze přidat do krmení pro slepice, aby byla dosažena sytá, tmavě žlutá barva. Zavádějícím označením je i kvalita vajec A. Koupíte si áčkovou kvalitu a domníváte se, že máte lepší vejce než například váš soused. Omyl. Veškerá vejce na trhu jsou označena kvalitou A. Označení kvality B jsou vejce pro průmyslové zpracování a ke spotřebitelům se nedostanou.

Zdroje: SauderEggs.com, TheRealFoodDietitians.com, RealSimple.com, WikiHow.life, TasteOfHome.com

Od: Iva V, 17.3.2023