Jak posílit dětskou imunitu přírodní cestou

Léto je nenávratně pryč a začínají sychravé a studené podzimní rána. Nejvíce je ohrožena imunita našich dětí, které tráví více než polovinu dne ve školách a školkách a setkávají se s různými viry a bakteriemi.

Pojďme se podívat na přírodní receptury a plody či kořeny rostlin, které pomáhají posílit imunitu a obranyschopnost nejen našich dětí. Vyzkoušejte chutné recepty pro děti a připravte jim zdravé mlsání.

Vyzkoušejte marmeládu z rakytníku řešetlákového na domácí koblížky

Rakytníkové plody jsou velmi zdravé a jejich zbarvení je obvykle do oranžova. Plody rakytníku obsahují vitamín C, vitamín D, vitamíny B – B1, B2, B6, B3,B9, sacharidy (dle jejich obsahu je pak chuť sladší či trpčí) a karotenoidy, které ovlivňují zabarvení plodu.

Dětem nemusí vždy chutnat a proto je potřeba připravit plody rakytníku tak, aby neměly vůbec pocit, že jedí něco nedobrého. Připravte z nich třeba sladkou a výbornou marmeládu, kterou děti milují, a když ji namažete na výborné domácí koblížky, budou se olizovat až za ušima a vy budete přirozeně posilovat jejich imunitu.

Marmeláda z plodů rakytníku

zdroj: Shutterstock

Pro přípravu marmelády budete potřebovat 1kg bobulí rakytníku, 2 -3 lžičky kyseliny citronové, 1 ks želírovacího prostředku na ztuhnutí.

Postup je jednoduchý, nejprve plody rakytníku podusíte do úplného změknutí a propasírujete přes síto. Vzniklou směs znovu zahřejete, přidáte ostatní ingredience (želírovací prostředek a kyselinu citronovou a cukr) a po rozpuštění necháte ještě cca 5 min. vařit. Odstavíte, a buď si můžete marmeládu ještě dochutit, nebo nalévat do sklenic.

Med z aloe vera pro mlsné dětské jazýčky

Aloe nemusíme dlouze představovat, tato rostlina je známá svými jedinečnými účinky na lidský organismus. Využít ji můžeme při detoxikaci organismu, při léčbě kožních chorob a problémů, jako je např. akné, dále je vhodná při léčbě různých odřenin a popálenin. Její využití je opravdu široké a především je nutné zmínit, že velmi pozitivně působí na imunitu a obranyschopnost dětí i dospělých.

Jak tuto rostlinku připravit pro děti? V lékárnách najdete vhodné doplňky stravy pro děti s Aloe, ale pokud chcete něco z vlastní kuchyně, pak vyzkoušejte med z Aloe Vera. Budete potřebovat cca 4 listy z této rostliny a ideální je kvalitní včelí med. (zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera)

zdroj: Shutterstock

Postup je následující:

  1. Listy Aloe vera obsahují bodlinky na okrajích. Proto je nutné je odstranit a listy nechat 10 dní v lednici „dozrát“. Po 10 dnech slupku odstraníme a dužinu rozmixujeme na kaši. Kaši je potřeba dochutit medem a to v poměru 2:1 (2 lžičky medu, 1 lžička směsi z Aloe).
  2. Směs nalijeme do nádoby na vaření a ohřejeme. Pozor směs se nesmí vařit, abychom vitamíny uchovali v medu. Jakmile je hotovo, stačí odstavit a nechat vychladnout.
  3. Dětem takto připravenou směs dávkujeme po 2 lžičkách denně. 1 lžičku ráno po snídani a večer před spaní druhou. Sladká směs bude dětem chutnat a posílí jejich imunitu.

Kurkuma dlouhá zaujme děti už při přípravě pokrmu

Kurkuma dlouhá - nebo ji také můžete znát pod názvem indický šafrán - je známé koření žluté zářivé barvy. Kdo by řekl, že je známé i svou spoustou léčivých účinků jako jsou např. antioxidační a antibakteriální účinky, pozitivně účinkuje i při nachlazení a rýmě a působí jako prevence.

Děti jistě toto koření neodmítnou už jen kvůli jeho barvě. Přidejte trochu do těsta na palačinky a připravte dětem barevné palačinky, které budou milovat, nebo ho přimíchejte do pomazánky a vytvořte dětem snídani, která jim žlutou barvou rozzáří jejich den.

Přidat toto koření můžete téměř do čehokoliv i do mléka s medem, rýže či těstovin. Je to jen na vaší fantazii a děti vám s obarvováním určitě rády pomohou. (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kurkuma)

Tip na recept: vyzkoušejte báječné kuře biryani s kurkumou a posilujte imunitu celé rodiny dobrým obědem.

Čaj z třapatky nachové posílí imunitu a obranyschopnost

Třapatka nachová je bylina, u které se využívá ke zpracování hlavně kořen. Ten se zpracuje a tinktura z této rostliny se používá především pro posílení imunity a také jako prevence proti nachlazení nebo zánětu močových cest. Pro děti ovšem tinktura vhodná není. Krom jiného se vyrábí i z alkoholu, a proto doporučujeme dětem raději uvařit čaj.

zdroj: Shutterstock

Vylouhovat můžete listy, nať nebo kořen, ale v případě, že se jedná o čaj, je vždy nutné použít a mít k dispozici čerstvou rostlinku, nikoliv sušenou.

Čaj je vhodné podávat nejdéle 6-8 týdnů, ne více. Nechceme přece děti předávkovat látkami obsaženými v rostlině. Zároveň čím déle čaj budeme pít, tím více si na jeho látky organismus zvykne a přestanou mít léčebné účinky.

Od: Marie, 11.10.2019