Sůl jako lék na lásku a další neduhy

Při vaření je nepostradatelná ale má i další využití. Kuchyňská sůl je účinná při léčbě i při prevenci. Seznamte se s dalším využitím kuchyňské soli, zjistíte, že je vhodné sůl používat při nachlazeních, kožních problémech ale i jako lék na trápení a potíže se spánkem.

(Ne)zdravá sůl

Konzumace zvýšeného množství soli vede k vysokému tlaku a poškozuje srdce. Dochází k nadměrné zátěži ledvin a cévního systému. Její konzumace se nedoporučuje dětem, používání omezují i pravidla nejrůznějších diet. Skoro se zdá, že je sůl natolik nebezpečná, že bychom se jí měli vyhnout úplně. Určitě ne. Sůl se dá využít jako léčebný prostředek, jen je nutné vědět, jak při léčbě solí postupovat.

Kromě sodíku obsahuje sůl fosfor, hořčík, brom nebo může být obohacena o jód, vápník, železo. Co se konzumace týká, zdravý člověk by neměl konzumovat více než 5 g soli denně. Jedná se však o celkové množství přijaté soli ve všech potravinách.

Sůl na detoxikaci

Při nachlazeních jsou vhodné solné zábaly. Ručník ponořte do roztoku slané vody, který vznikne ze 30 g soli na litr vody. Oviňte kolem hrudníku a pokračujte se zábalem. Druhou vrstvou bude suchá teplá deka. Lehněte si a vyčkejte, až tělo spustí přirozené pocení. Celkem byste v zábalu měli setrvat asi 2 hodiny. Zábal působí silně, nepoužívejte jej, pokud je organismus velmi oslabený.

Léčba kožních problémů solí

Ekzémy, lupenku a další kožní problémy si po desítky let jezdí lidé léčit k moři. Mořskou vodu si můžete namíchat i v domácím prostředí a užít si léčivou koupel. Na jednu vanu rozpustíte kilogram a půl soli, můžete použít přímo mořskou sůl nebo běžnou kuchyňskou sůl. Voda by neměla být úplně horká, teplotu regulujte tak, aby vám dlouhá lázeň byla příjemná. Postupně vodu dopouštějte a relaxujte. Prospíváte problematické pokožce, podstupujete léčbu i zkrášlovací kúru.

Solná koupel na večer pomáhá zklidňovat mysl a ulevují od stresu a emoční zátěže. Pokud se trápíte a cítíte tíseň na hrudi, solná koupel vám pomůže lépe usínat. Nastolený spánek bude hlubší.

Solná pasta na bradavice

Přírodní léčba bradavic a kožních výrostků může probíhat za pomoci soli. Smícháním soli a octu se připraví hustá pasta, kterou se následně postižené místo potírá.

Sůl na rýmu a dutiny

Ucpané dutiny a dlouhá rýma dokáží potrápit. Připravte si solný roztok a používejte jej k výplachu nosu. Můžete využít i dostupný rozprašovač a následně si jej doplňovat o domácí roztok. Velmi účinná je na rýmu a ucpané dutina domácí inhalace. Do širokého hrnce svařte několik litrů vody a přisypejte sůl. Nakloňte se nad horkou páru, hlavu si přikryjte ručníkem a následně dekou. Volně dýchejte po dobu alespoň 15 minut.

Kloktání solí

Připravte si solný roztok, koncentrace soli by měla připomínat mořskou vodu a proplachujte ústní dutinu. Roztok můžete použít i na kloktání. Postup řeší zápach z úst, drobné infekce v ústech a je prevencí proti zubnímu kameni. Kloktadlo je účinné při bolestech v krku, pokud jej budete provádět alespoň třikrát denně po dobu jedné minuty. Silné kloktadlo připravíte z 30 g mořské soli, 100 ml octu a 300 g medu. Vše se smíchá s 200 ml vody a nechá svařit na mírnou teplotu.

Kosmetické využití soli, krása chodidel

Krásná chodidla vám pomůže dosáhnout koupel ze soli. Na 10 l vody se používá 200 g soli. Pro koupele je vhodná horká voda, nohy by měly být ponořeny po dobu alespoň 15 minut. Po koupeli nohy nijak neoplachujte ani neutírejte. Nechejte je volně uschnout. Solné koupele pomáhají na zrohovatělou kůži na nohou, ale i na plísňová onemocnění nebo na trvalý pocit studených nohou. Na úlevu od pocitu studených nohou je vhodné koupel používat před spaním a následně navléci teplé ponožky. Takto choďte spát alespoň třikrát týdně.

Pleťová maska ze soli

Na vyživenou a hladkou pokožku pomáhají nejrůznější pleťové masky. Jednu připravíte smícháním medu a soli v poměru 1:1. Stačí nechat působit 15 minut a následně opláchnout. Po solné masce ošetřete pleť hydratačním krémem.

Solí proti mastným vlasům

Mastné vlasy a mastící se pokožka hlavy umí řádně potrápit. Do běžného šamponu přidávejte dvě až tři lžíce kuchyňské soli a protřepejte. Při pravidelném používání bude mastnota ustupovat. Pro okamžitou pomoc lze použít solný roztok. Na 300 ml vody se dává lžíce soli a roztok se nechá rozpustit. Vtírá se do pokožky hlavy a nechává se působit 15 minut. Následně vlasy umyjte běžným postupem.

Tělový peeling

Mořskou sůl smíchejte s olivovým olejem v poměru 2:1 a pastu použijte stejně jako peelingový krém. Krouživými pohyby ošetřete pleť, směs můžete použít na celé tělo kromě tváří. Po peelingové kůře se osprchujte.

Která sůl na léčbu

Jodovaná sůl, sůl z Mrtvého moře nebo himalájská sůl. Kterou z nich si pořídit jako léčebný prostředek? Účinné jsou všechny, ale nejlepší jako podpůrný prostředek léčby je sůl z Mrtvého moře. V lékárnách je běžně dostupná Glauberova sůl. Používá se jako projímadlo, ale působí i na játra, žlučník a ledviny. I tu můžete vyzkoušet.

Zdroje: WHO.int, Healthline.com, WomensHealthMag.com, BendSoap.com, Byrdie.com

Od: Iva V, 31.3.2023