Hrušky a jejich ověřené účinky na lidský organismus

Milujete slaďoučké hrušky? Máte jich plnou zahradu a nevíte co s nimi a hledáte způsoby, jak jinak je zpracovat než do kompotu či povidel? Hrušky umí svou slaďoučkou chutí přidat na dobré náladě a jejich účinky na lidský organismus jsou k nezaplacení. Zjistěte, co vše se dá z hrušek vyrobit, jak je v kuchyni zpracovat a poznejte jejich ověřené účinky na lidský organismus.

Už naše babičky věděly proč jíst hrušky

Pamatujete si z dětství na hruškové kompoty, které nám babičky podávaly po obědě i po večeři a někdy i k svačině a to především v období, kdy jsme měli zácpu a problémy s vyprazdňováním? Hrušky jsou bohaté na vlákninu, která velmi dobře působí na naše trávicí ústrojí a díky jejich složení a vysokému podílu vody v nich, pomáhají při pročištění střev i s různými jinými trávícími obtížemi.

Dále je v hruškách obsažen vitamín B, sodík, draslík měď, zinek, vápník a fosfor a díky tomu vylučují těžké kovy a jedovaté látky (rtuť, olovo, kadmium) z těla ven. (zdroj: https://www.magazinzdravi.cz/hruska)

Hrušková šťáva

Sladká hrušková šťáva je osvěžující a velmi zdravá. Doporučujeme si ji dělat především ve dnech, kdy nejsme zrovna v nejlepším rozpoložení. Působí totiž jako přírodní antidepresivum díky vitamínu B3 a navíc chutná skvěle. Vysoký obsah draslíku zase napomáhá při poruchách srdeční činnosti, působí močopudně a má příznivé účinky na trávení a žaludeční potíže.

Vyzkoušejte naše hruškovo – jablečné smoothie a zlepšete si den sladkou chutí tohoto skvělého nápoje.

Pracharanda

Znáte pracharandu? Pokud ne, pak si ji rozhodně připravte a využijte např. k posypání sladkých kaší, bramborových šišek i jiných sladkých pokrmů. Dříve se využívala místo drobenky nebo k posypu koláčů.

Pracharandu si můžete připravit jednoduše doma a její příprava vám nezabere ani moc času. Tradiční surovinou k výrobě pracharandy dříve byly hruštičky pláňata, ale použít můžete jakékoliv hrušky ze zahrady, kterou máte zrovna k dispozici.

Výroba pracharandy:

K výrobě pracharandy budete potřebovat usušené hrušky, které rozemelete či rozdrtíte, přidáte cukr moučku a skořicový cukr a máte hotovo. Pokud potřebujete zpracovat starší hrušky horší jakosti, pak můžete také využít do této směsi a použít např. jako náplň nikoliv jako posypku. (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pracharanda)

Hruškové křížaly

Křížaly byla oblíbená pochoutka dětí i dospělých nejen za dob našich babiček. Známější jsou jablečné křížaly, ale skvěle chutnají i ty hruškové. Vyzkoušejte si to a připravte si z nich odvar, který se používá již dlouhá léta a má léčivé účinky při zvýšené teplotě a zimnici.

Odvar z hruškových křížal:

Dvě hrsti hruškových křížal povaříte cca 5 min v 400 ml vody a necháte louhovat. Poté přecedíte a podáváte tento nápoj při zvýšených teplotách. Popíjet ho můžete po troškách celý den. V případě, že jsou teploty opravdu vysoké, můžeme dávky zdvojnásobit.

Hrušková maska na obličej pro krásnou pleť

Chcete vypadat zdravě a krásně po celý den? Pak vyzkoušejte hruškovou masku na obličej, díky které bude vaše pleť hladká a krásná.

K přípravě hruškové masky budete potřebovat:

Vaše pleť bude hladká a připravena na celodenní zátěž.

Jak zpracovat hruškové listí a slupky?

A na závěr pár tipů, jak můžeme zpracovat hruškové listí nebo slupky. Začneme od listí a znovu se poohlédneme do dob předešlých.

Hruškové listy můžeme zpracovat a vytvořit z nich čaj či odvar. Čaj je výborný pomocník a při zánětu močových cest a je hotov za pár minut.

K přípravě budeme potřebovat cca 100 g usušených listů z hrušek, které zalijeme litrem vroucí vody a 10 min. necháme louhovat. Poté scedíme a pijeme ještě teplý třeba celý den.

Odvar z hruškových listů se používal dříve jako koupel při potížích s hemeroidy. Odvar připravíte tak, že usušené listy přelejete horkou vodou a necháte 15 min. louhovat. Pak již stačí listy scedit a nalít do připravené koupele.

A jak na slupky z hrušek?

Důležité je vědět, že slupky z hrušek obsahují velké množství vitamínů a velmi příjemně působí na regeneraci kožní tkáně. Proto je můžete jednoduše využít při léčbě různých kožních poranění a to pouze tím, že slupku přiložíte na zranění a necháte léčebné účinky působit.

A jestli rádi pečete, pak tu pro vás máme skvělý tip na povidlové rohlíčky s hruškami.

Od: Marie, 6.10.2019