Čisté dno, lepší chuť: Nepřehlížejte vodní kámen v konvici

Boj s vodním kamenem v konvici připomíná boj s větrnými mlýny. Obzvláště tehdy, pokud máte hodně tvrdou vodu. Udržovat konvici čistou se ale vyplatí. A nemusí to být dřina, vodní kámen odstraníte i bez drahých čisticích prostředků.

Co způsobuje vodní kámen v konvici

Tvrdá voda se vyznačuje vysokým obsahem rozpuštěných vápenatých a hořečnatých solí. To, že ji máte doma, na sebe „napráská“ sama. Na spotřebičích, nádobách, vodovodních bateriích a obkladech se totiž vytváří nevzhledný bělavý povlak, který se označuje jako vodní kámen.

Vodní kámen v rychlovarné konvici není vítaným hostem, a to z vícero důvodů:

Čištění octovou vodou

Smíchejte 1 díl běžného octa a 1 díl čisté vody. Vše nalijte do konvice, přiveďte k varu a nechte směs ještě asi 20 minut působit. Poté konvici vylijte a důkladně několikrát vypláchněte vodou. Tuto metodu ale nepoužívejte, pokud vaše konvice nemá skrytou topnou spirálu.

Čištění kyselinou citronovou

Konvici naplňte přibližně do poloviny vodou. Přidejte až 2 polévkové lžíce kyseliny citronové. Dejte vařit a poté nechte ještě asi 15 až 20 minut působit. Na závěr směs vylijte. Vnitřek konvice můžete dočistit neabrazivním kartáčem nebo houbičkou. Poté propláchněte čistou vodou.

Pokud nemáte dostatek kyseliny citronové, nahraďte ½ množství citronovou šťávou. Alternativně lze použít pouze citronovou šťávu, účinek bude ale o něco slabší.

Čištění jedlou sodou

Podobný postup lze zkusit i s jedlou sodou. Konvici opět naplňte do poloviny. Do vody přisypte zhruba 1 polévkovou lžíci jedlé sody a dejte vařit. Nechte projít varem a vyčkejte ještě přibližně 20 minut. Směs vylijte a vnitřní povrchy případně dočistěte. Nakonec konvici pečlivě vypláchněte, aby v ní nezůstaly žádné zbytky jedlé sody.

Další pravidla pro čištění konvice

Jak často čistit rychlovarnou konvici

Žádné univerzální pravidlo neexistuje. Vždy záleží především na tvrdosti vody, a jak často konvici používáte. Generální očistu si zaslouží alespoň jednou za 2 měsíce, v případně potřeby klidně i častěji. Pamatujte, že čím bude vrstva usazeného vodního kamene mocnější, tím bude jeho odstranění náročnější.

Jestliže chcete eliminovat usazování vodního kamene, vařte vždy pouze takové množství vody, které zrovna potřebujete a nenechávejte stát vodu dlouhou dobu v konvici. Vodu si můžete také nejdříve upravit ve speciální filtrační konvici.

Zdroje: thespruce.com, goodhousekeeping.com, countryliving.com, kitchenaid.com

Od: Jitka Kučová, 12.1.2023