Polevy na vánoční cukroví 5 x jinak

Zabalte vánoční cukroví do polevy, která ho nejenom úžasně ozdobí, ale také dochutí. A protože předvánoční čas je pro spoustu hospodyněk hektický, připravili jsme si pro vás recepty na polevy, které jsou hotové během pouhé chviličky. Vyzkoušet můžete citronovou, bílkovou, skořicovou, žloutkovou nebo osvědčenou čokoládovou polevu.

Nejjednodušší citronová poleva

Ačkoliv ji tvoří pouhé 3 ingredience, může se pochlubit intenzivní chutí a atraktivním bělostným odstínem. Na přípravu potřebujete 150 g moučkového cukru, přibližně 2 lžíce čerstvé citronové šťávy a 2 lžíce horké vody.

Moučkový cukr prosejte přes jemné síto do misky. Přidejte právě vymačkanou citronovou šťávu a vodu. Důkladně míchejte metličkou, dokud se všechny suroviny nespojí a vznikne hladká poleva. Výsledná poleva by měla jít dobře roztírat, avšak neměla by mít tendenci stékat. Pokud je příliš řídká, přidejte trochu cukru. Je-li naopak hustá, můžete opatrně přidat ještě trochu vody.

Bílková poleva nejen na perníčky

Bez krásně ozdobených voňavých perníčků si mnoho z nás nedokáže vánoční svátky vůbec představit. K výrobě bílkové polevy si nachystejte 1 bílek, zhruba 150 g moučkového cukru, 1 kávovou lžičku citronové šťávy a 1 kávovou lžičku solamylu.

Nejdříve do misky oddělte bílek. Přidejte cukr prosátý přes jemné síto a citronovou šťávu. Směs vyšlehejte, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva. Na závěr opět přes síto přidejte solamyl. Pokud je hotová poleva řídká, můžete přidat trochu cukru na zahuštění. Jestliže je naopak hustá, můžete ji rozředit malým množstvím citronové šťávy.

Perníčky se zdobí polevou nejlépe s pomocí cukrářského sáčku. Bílkovou polevu můžete také obarvit, ideální jsou k tomu gelové potravinářské barvy.

Voňavá skořicová poleva

Skořice propůjčí polevě úžasnou vůni, chuť cukroví navíc skvěle oživí. Jednoduchou a rychlou skořicovou polevu vykouzlíte ze 120 g moučkového cukru, 2 kávových lžiček mleté skořice a 3 polévkových lžic horké vody.

Nejprve prosejte moučkový cukr, nejlépe přes jemné síto. Přidejte skořici s vodou a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Opět platí, že polevu můžete zahustit cukrem, případně rozředit troškou vody. Měla by jít dobře roztírat a zároveň nesmí z cukroví stékat.

Blesková žloutková poleva

Žloutková poleva má nádhernou žlutavou barvu, a proto vánoční cukroví úchvatně rozzáří. Budete na ni potřebovat 150 g moučkového cukru a 3 žloutky. V případě potřeby si nachystejte také trochu citronové šťávy.

Oddělené žloutky vyklepněte do misky a přidejte moučkový cukr prosátý přes jemné síto. Směs utřete do pěny, aby vznikla hladká a hustá poleva. Pokud šla špatně roztírat, můžete přidat malé množství čerstvé citronové šťávy.

Ganache čokoládová poleva

Čokoládová poleva patří k osvědčené klasice a během svátků zdobí nejedno cukroví. Ganache se může pochlubit poctivým složením, navíc se po utuhnutí neláme. Na přípravu budete potřebovat 200 g kvalitní hořké čokolády (s obsahem kakaa alespoň 60 %) a 200 g 33 % smetany.

Ve vodní lázni dejte ohřívat smetanu. Jakmile se v ní objeví první bublinky, sundejte z ohně a přidejte na kousky nalámanou čokoládu. Metličkou míchejte, dokud se čokoláda ve smetaně úplně nerozpustí a nevznikne homogenní hmota. Pro intenzivnější lesk polevy můžete zkusit přidat malé množství kukuřičného sirupu.

Zdroje: blog.wilton.com, thebossykitchen.com, sallysbakingaddiction.com, tasteofhome.com, sidechef.com

Od: Jitka Kučová, 9.12.2022