Upečte si jedlé kaštany v mikrovlnce. Poradíme vám, jak na to

Jedlé kaštany jsou oblíbenou pochoutkou zejména v období zimy. Podle postupně se objevujících pouličních stánků s na grilu praskajících kaštanů můžeme poznat, že se pomalu blíží svátky vánoční. Teplou zimní pochoutku si můžeme připravit i v pohodlí domova, například v mikrovlnné troubě.

Úprava jedlých kaštanů v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba je rychlým pomocníkem pro přípravu mnoha pokrmů, a tak není divu, že v ní jednoduše upečete také jedlé kaštany. Je to snadné. Na pomoc vám postačí pouze ostrý nůž. 

Než kaštany upečeme

Vezměte si do ruky připravený nůž a nařízněte do hloubky asi 3 milimetrů tvar kříže. Kdybyste to neudělali hrozil by výbuch, kaštany by nešly oloupat a nepropekly by se.

Naříznuté kaštany vložte na talíř a přiklopte poklopem, aby v průběhu pečení neskákaly po celém prostoru mikrovlnné trouby.  

Jedlé kaštany se v mikrovlnce připravují při jejím nastavení na 600 - 700 W. Při tomto nastavení budete mít zhruba za 5 - 7 minut hotovo. Záleží však na tipu vaší mikrovlnné trouby a jejím výkonu. 

Není kaštan jako kaštan

Kaštanová zvířátka nejsou k jídlu. Jedná se o plody stromu jírovce maďala, které by vám pro jejich velmi hořkou chuť vlastně ani nechutnaly. Jedlý kaštan je plod stromu s názvem kaštanovník setý. Jeho plody jsou podobné, ale chuť a využití se značně liší. 

Jedlé kaštany pro zdraví

Konzumací jedlých kaštanů uděláte radost nejen svému žaludku a chuťovým pohárkům, ale také přispějete k dobrému zdraví. Kaštany totiž obsahují cenné vitamíny, minerály a další prospěšné látky, jakými jsou: 

100 g
Kyselina listová14.5% *
Vitamín C44.67% *
B6 (Pyridoxin)27.08% *
B2 (Riboflavin)1.23% *
B3 (Niacin)6.89% *
B5 (Kyselina pantothenová)9.52% *
B1 (Thiamin)12% *
Draslík10.3% *
Měď46.44% *
Fosfor5.43% *
Železo11.75% *
Vápník1.9% *
Zinek4.45% *
Hořčík7.14% *

Jedlé kaštany díky cenným zdraví prospěšným látkám výborně působí při revmatu, dně a také v případě průjmu. Doporučují se na podporu imunity, růst vlasů a nehtů a posílení paměti. Mimo jiné jedlé kaštany přispívají ke správnému růstu kostí

Protože se v jedlých kaštanech nenachází lepek a mají nízký obsah sacharidů, mohou je konzumovat i lidé, kteří drží bezlepkovou dietu, nebo u nich byl prokázán diabetes. Zpříjemněte si období zimy touto zdravou pochoutkou.

Zdroj: webmd.com, USDA

Od: PelMel, 14.11.2022