Tipy a triky na rychlý úklid kuchyně

Nezáleží na tom, jak velikou kuchyni máte, ale jistě dáte za pravdu, že ze všech místností vyžaduje vůbec největší pozornost. Zjednodušte si pravidelný úklid kuchyně, ušetříte nejenom vynaložené úsilí, ale také svůj drahocenný čas.

Začněte již při zařizování kuchyně

Obložení za kuchyňskou deskou volte s minimem spár (velkoformátové obklady) nebo úplně bez nich (MDF deska, odolná betonová stěrka aj.). Právě ve spárách totiž často ulpívá mastnota a další nečistoty, které lze jen obtížně vyčistit.

Odpadkový koš umístěte poblíž dřezu nebo přímo pod něj. Snadno a rychle tak odstraníte zbytky jídla z talířů a ostatního nádobí. Pokud máte velkou kuchyni, zvažte i pořízení dalšího koše. Bude se hodit zvláště v části, kde stolujete.

Při výběru kuchyňských spotřebičů vsaďte na takové, které se jednoduše čistí. Dejte přednost povrchům, které mají speciální úpravu proti otiskům prstům, samoodmrazovací chladničce nebo troubě s funkcí automatického čištění.

Kuchyňská linka s vyřezávanými detaily je působivá, ale bude vyžadovat více pozornost při pravidelném čištění. Totéž platí i pro ostatní vybavení kuchyně. Otevřené police umožňují rychlý přístup, ale není snadné udržovat je stále v čistotě.

Rozvrhněte si hloubkový úklid

Povrchový úklid kuchyně je potřeba provádět každý den, respektive po každém vaření. Ať už jde o umytí nádobí, nebo třeba setření pracovní desky. Hloubková údržba kuchyně je podstatně náročnější, ale i přesto může zabrat pouhou chvíli, pokud si ji rozložíte v čase.

Udělejte si seznam jednotlivých činností a každý den vykonejte část z nich. Jeden den můžete zaměřit na generální úklid lednice, ten další se věnovat vycídění sporáku a tak dále. Jakmile dojdete na konec seznamu, začínáte zase od začátku. Záhy zjistíte, že i běžný úklid zabere mnohem méně času.

Postupujte ve správném pořadí

Základní pravidlo říká, že při úklidu je třeba postupovat směrem odshora dolů. To znamená, že nejdříve přijdou na řadu horní kuchyňské skříňky a svítidla, jestliže je třeba z nich setřít prach nebo je umýt. Poté se přesunete k mytí nádobí, úklidu pracovní desky a čištění kuchyňských spotřebičů. Podlaha se vytírá až na úplný závěr. Pokud bude mít úklid svůj řád, bude i efektivnější.

Nepodceňujte organizaci kuchyně

Chytře zařízená kuchyně s promyšlenou organizací se i mnohem lépe a rychleji udržuje.

Pokud skladujete mouku, cukr a další ingredience v nádobách, vždy je jasně popište. U potravin s krátkou trvanlivostí můžete přidat i štítek, na který si poznačíte dobu jejich expirace.

Sůl, koření a ingredience, které používáte během vaření a pečení nejčastěji, ukládejte v blízkosti varné zóny.

Udělte si seznam, co máte v jednotlivých přihrádkách v mrazáku konkrétně uloženo. Vyhnete se tak zdlouhavému přehrabování. Pokaždé, když něco nového přidáte, případně naopak spotřebujete, nezapomeňte si to poznačit.

Pro každou věc najděte její stálé místo. Využívejte organizéry do šuplíků a různé praktické úložné boxy. Zabráníte tak povalování věcí na pracovní desce a také úklid bude rychlejší.

Zdroje: womanandhome.com, thespruce.com, mollymaid.com, byhyu.com, bhg.com

Od: Jitka Kučová, 8.11.2022