Zjistěte jak si jednoduše ověřit čerstvost vajec a při jaké míře je jejich konzumace zdravá a kdy už škodí

Snídáte rádi vaječnou omeletu, hemenex nebo jiné vaječné pochoutky? Zjistěte, zda svému tělu prospíváte či naopak a ověřte si čerstvost vašich kupovaných vajec rychle a snadno.

Dle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v České republice se zkonzumuje za 1 rok přibližně 2,7 miliardy vajec. Proto je velmi důležité umět si ověřit, že vejce, která nakupujeme u obchodníků, jsou čerstvá a zdraví bezpečná.

Přečtěte si jak na to a zjistěte, kdy je konzumace vajec prospěšná našemu tělu a naopak.

Kolik vajec denně je zdravé jíst a proč?

Vejce obsahují vitamíny, bílkoviny a další prospěšné látky pro naše tělo, ovšem některé z nich při zvýšené konzumaci mohou naopak našemu tělu škodit.

Konkrétně se bavíme o cholesterolu, který je obsažen ve vaječném žloutku. Doporučená denní dávka cholesterolu pro člověka je 300 mg, v přepočtu na kusy vajec je to přibližně 1,5 vejce denně.

Vyšší denní spotřeba vajec může vést ke zvýšenému cholesterolu v krvi, což je jeden z významných rizikových faktorů srdečně – cévních – onemocnění, která v ČR způsobují více než polovinu všech úmrtí. (zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Cholesterol)

V případě, že budete konzumovat 1-2 vejce denně, můžete si být jisti, že svému tělu jedině prospějete.

Jaké jsou pozitivní účinky vajec pro lidské tělo?

Jak si jednoduše ověřím čerstvost vajec?

Velmi důležitým faktorem při konzumaci vajec je především jejich čerstvost. Víte, jak poznáte zkažené vejce ještě dřív, než ho vyklepnete?

V případě, že nechováte slípky a nakupujete vajíčka klasicky v potravinách, která ve většině případů pocházejí z velkochovů, pak nikdy nemůžete mít jistotu, jak je vejce skutečně staré.

Ověřte si rychlým testem, zdali jsou vaše vejce čerstvá a přečtěte si tipy k uskladnění vajec.

Snadný vodní test čerstvosti vejce

K tomuto testu budete potřebovat pouze sklenici vody a testované vejce. Naplňte sklenici studenou vodou a vejce do ní ponořte. Pak už jen sledujte, co se s ním bude dít.

Datum spotřeby a tipy k uskladnění vajec

Dalším vodítkem je samozřejmě datum spotřeby. Nicméně zde je velmi důležité si uvědomit, že dodavatel vajec nám zaručuje zdravou konzumaci potravin v tomto datu pouze v případě, že vejce správně uskladníme.

V případě špatného uskladnění vajec se také vystavujeme riziku nákazy salmonelou.

Doporučení a tipy jak správně uskladnit vejce

Jestliže není možné nakupovat vejce jinde než v supermarketu, vždy vybíráme ty nejčerstvější a dbáme na správné uskladnění. Podívejte se na recepty z vajec a připravte chutnou snídani pro celou rodinu. Nebo zkuste podle návodu připravit dokonalé ztracené vejce do polévky, salátu nebo k snídani.

Od: Marie, 5.9.2019