Vyrobte si tvaroh doma a experimentujte s příchutěmi

Tvaroh je dostupnou potravinou a snadno si pro něj sáhnete do regálu v obchodě. Přesto se vyplatí vyzkoušet domácí výrobu tvarohu. Výroba je jednoduchá, domácí tvaroh má jemnější a plnější chuť. Tvaroh můžete různě dochutit nebo použít do krémů na dezerty.

Tvaroh v jídelníčku

Tradiční mléčný výrobek se smetanovou chutí není třeba představovat. Zároveň není pochyb o jeho prospěšnosti pro lidský organismus. Ale jak často jej máte v jídelníčku? Nebo vaše děti?

Tvaroh prospívá střevní mikroflóře a je bohatý na bílkoviny. S tvarohem získává vaše tělo vápník, vitamín D a další látky, které posilují imunitu. Neměl by chybět v jídelníčku dětí, doporučuje se při redukčních dietách i pokud nabíráte svalovou hmotu. Snadno jej vyrobíte doma.

Výroba domácího tvarohu

Domácí tvaroh se vyrábí z kyšky a potřebovat budete 2 l čerstvého mléka. Čerstvé mléko nechejte zkysnout na lince (nesmí být v lednici, kyška by byla hořká). Kysnutí trvá asi 2 dny, ale dá se urychlit. Pokud spěcháte, dejte na 1 l mléka polévkovou lžíci citrónové šťávy.

Po zkysnutí směs zahřejte na 50 až 60 °C a občas promíchejte. Pro vaření můžete použít klasický hrnec nebo vodní lázeň. Používejte nádobí z nerezové oceli nebo hliníku. Čím déle budete zahřívat a čím vyšší teplotu použijete, tím sušší bude tvaroh. Po zahřátí přelijete vše do misky s hustým sítem, síto ještě vyložíte utěrkou. Do spodní misky bude odkapávat syrovátka.

Ten nejsušší tvaroh získáte, když utěrku svážete a vše nad hrnec pověsíte. Tak bude syrovátka nejlépe odtékat a odkapávat.

Kolik uvaříme doma tvarohu

Ze 2 litrů mléka je možné získat 180 až 400 g tvarohu (dle suchosti), syrovátka se dá použít při pečení chleba a doporučuje se například při redukčních dietách. Cenově tedy vyjde domácí výroba přibližně stejně, jako když si zakoupíte tvaroh v obchodě. Samozřejmě záleží na tom, jaký druh mléka použijete.

Chuťově je domácí tvaroh mnohem lepší než kupovaný. Domácí tvaroh není vhodné skladovat v lednici déle než 4 dny.

Jak vyrobit tvaroh bez zahřívání

Tvaroh bez zahřívání má jemnou konzistenci. Při kysnutí mléka použijte čerstvé mléko, čím tučnější zvolíte, tím tučnější bude výsledný tvaroh. Nesnažte se ošidit kvalitu, kvalitní tvaroh nevyrobíte z levného mléka. Opět nechejte mléko zkysnout při pokojové teplotě a rovnou jej vložte odkapat na cedník nebo zavázaný do utěrky.

Domácí tvaroh z kefíru

Výroba domácího kefíru je rozšířená v řadě domácností, u kefíru nemusíte zůstat. Můžete jej použít pro výrobu tvarohu. Z kefíru je domácí tvaroh hustý a více se drobí. Kefír vařte ve vodní lázni, jakmile se začnou srážet tvarohové hrudky, vložte vše do cedníku vyloženého utěrkou a nechejte do spodní misky odkapat syrovátku.

Mléko plus kefír rovná se tvaroh

Pro výrobu tvarohu použijete litr mléka a litr kefíru. Mléko dejte do vodní lázně a zahřejte téměř k varu. Pomalu a za stálého míchání vlijte kefír do mléka. Promíchejte a nechejte vychladit. Poté přelijte do cedníku a nechejte odkapat syrovátku.

Pro lepší chuť tvarohu můžete do čerstvého plnotučného mléka vmíchat smetanu. Nejlepší chuť má tvaroh z čerstvého mléka, které pasterizujete šetrně doma za teploty 70 °C. Pro nákup čerstvého mléka můžete využít mléčné automaty.

Ochucený tvaroh

Pusťte tvaroh do jídelníčku.

Zdroje: wikiHow.com, Bhg.com.au, CheeseMaking.com, AllotmentGardenRecipes.org, SevenSons.net, BonAppetit.com

Od: Iva V, 13.9.2022