Léčivé nebo chutné koření? Římský kmín zvládne obojí

Mnoho lidí si ho plete s běžným „českým“ kmínem. Ten má sice v našich končinách delší tradici, ale také římský kmín si svou pozornost rozhodně zaslouží. V kuchyni zaujme příjemnou nahořklou chutí a pronikavým exotickým aroma, navíc pečuje o zdravé trávení, a dokonce může podpořit hubnutí!

Římský kmín ve zkratce

Římský kmín je velice oblíbeným kořením zejména ve Středomoří. Jeho zdrojem je poměrně nenápadná jednoletá rostlina s názvem šabrej kmínovitý, která dorůstá do výšky přibližně 20 až 30 cm. Má dlouhé úzké listy a malé bílé až narůžovělé květy tvořící okolíky.

Jako koření se sklízí semena, která sice na první pohled připomínají „náš“ kmín, ale oproti němu mají více protáhlý tvar a světlejší odstín.

Jak chutná římský kmín

Římský kmín se může pochlubit zemitou, nahořklou a zároveň lehce pálivou chutí s oříškovým až pepřovým podtónem. V minulosti se dokonce využíval jako alternativa černého pepře. A o tom, že byl pro své chuťové vlastnosti skutečně velice ceněný, svědčí i fakt, že ve starověku údajně sloužil jako platidlo.

Také vůně koření je intenzivní a poněkud exotická. Tyto vlastnosti poté propůjčuje připravovaným pokrmům.

Jak zpracovat římský kmín v kuchyni

Koření má prastarou tradici zejména v asijské a středomořské gastronomii, kde je nedílnou součástí široké škály jídel. Ale velice oblíbené je také za oceánem, hojně se používá například v Mexiku.

K dostání jsou celá, drcená nebo mletá semena.

Římský kmín má v kuchyni široké možnosti využití:

NÁŠ TIP

Celá semena se mohou před použitím nejprve krátce opražit nasucho nebo v malém množství oleje na pánvi, získají tím intenzivnější vlastnosti.

Jak římský kmín léčí

Semena šabreje obsahují pestrou škálu cenných mikroživin. Římský kmín tudíž nalezne nejenže uplatnění v kuchyni, ale zároveň se k němu pojí i zdravotní benefity.

Zdroje: healthline.com, healthline.com, thespruceeats.com, thespicehouse.com

Od: Jitka Kučová, 3.9.2022