Výroba domácího jogurtu je snadná a zvládnete jej se základním vybavením

Doma připravený jogurt ochucený ovocem je výborným dezertem, ale můžete jej použít i jako základ pro pomazánky nebo zmrzliny. Ukážeme vám, že domácí příprava jogurtu není nijak složitá a obejdete se bez nákladných přístrojů a vybavení.

Výborné domácí jogurty

Výroba domácího jogurtu si získává na oblibě a jistě vás potěší, že si jej můžete vyrobit i bez drahých přístrojů. Domácí jogurt je chutný a máte jistotu, že se jej nedotkla jediná chemická přísada a kontrolujete i množství přidaného cukru. Vyrobený jogurt zatíží vaši peněženku méně než kupované produkty a můžete jej mít v lednici pořád velkou zásobu.

Dobrou zprávou je i to, že se díky domácí výrobě snižuje množství použitých plastových kelímků a váš jogurt nemusel nikdo dopravit stovky kilometrů. Pusťte se do domácí výroby, staráte se o vlastní peněženku i o spotřebu plastů na planetě.

Co je zapotřebí pro domácí výrobu jogurtu

Jogurt vyrábí bakterie, jogurtovou kulturu si namnožíte doma z koupeného kelímku. Vystačí vám na několik dávek. Proces vyžaduje fermentaci, u mléka to znamená, že mikroorganismy se přeměňují na jednoduché cukry, mléčná bílkovina se vysráží a jogurt houstne. Po několik hodin fermentace vyžaduje jogurt teplotu okolo 40 °C. Z kravského mléka vyrobíte jogurt za 4 až 8 hodin.

Pro výrobu domácího jogurtu potřebujete pár lžic klasického bílého jogurtu a litr čerstvého mléka. Výsledkem bude pět sklenic jogurtů o obvyklé porci 200 g. Jogurt se vyrábí poměrně snadno, prababičky určitě žádné drahé přístroje nepotřebovaly.

Jak vyrobit doma jogurt

Domácí jogurt vyrábějte vždy z čerstvého mléka, je třeba vybrat plnotučné mléko. Do něj přidáte asi 80 g jakéhokoliv bílého jogurtu s živými kulturami – vyrábí jej mnoho výrobců.

Mléko zahřejte na 85 °C, je dobré měřit teplotu teploměrem. V teplotě 85 až 90 °C udržte mléko 5 minut. U bílkovin dojde k denaturaci.

Během zahřívání mléka si připravte vodní lázeň ve dřezu, naplňte jej studenou vodou s ledem. Zahřáté mléko je třeba co nejrychleji ochladit na teplotu mezi 40 až 45 °C. Při této teplotě se začnou množit živé kultury, které do mléka přimícháte z dobře prošlehané části jogurtu.

Zrání jogurtu doma

Po ochlazení na 40 °C můžete buď směs nechat zrát už ve sklenicích určených k servírování nebo ve stejném hrnci. Pokud budete přelévat do sklenic, je třeba použít sterilizované sklenice a sterilizovaná víčka.

Hrnec zavřete a vložte do trouby rozehřáté na 70 °C. Troubu vypněte a nechejte směs přes noc v teple. Sklenice zabalte do utěrek, vložte do hrnce a do trouby. Čím déle necháte jogurt zrát, tím bude hustší a kyselejší. Některé trouby můžete nastavit přímo na teplotu 40 °C, především nové modely.

Sklenice můžete zabalit do deky a uzavřít do termotašky s nahřátou podložkou. Pod termotašku vložte třeba zdroj od zapnutého notebooku.

Z hotového jogurtu odsajte syrovátku a dejte jogurt do lednice. V chladu vydrží asi 1 týden. Část jogurtu si nechejte na příští výrobu.

Jak pomáhá jogurtovač

Přístroj na výrobu jogurtu udržuje stabilní teplotu po celou dobu zrání, ale princip výroby směsi je totožný. Jen vám přístroj pomůže funkcí časovače a odpadá kontrola teploty. Namísto jogurtovače se dá použít sušička ovoce nebo některý z druhů multifunkčních hrnců.

Zdroje: DownShiftology.com, TheKitchn.com, MarthaStewart.com, AllRecipes.com, SeriousEats.com

Od: Iva V, 30.8.2022