Vodní meloun: Skvěle chutná, osvěží, a navíc je zdravý!

Většina lidí sáhne po melounu během tropických letních dní. Šťavnatý a vodou nadupaný plátek melounu totiž příjemně osvěží a potěší lahodnou sladkou chutí, za kterou vděčí obsahu přirozených cukrů. Meloun je ale nejenom skvělá pochoutka, má totiž také řadu zdravotních benefitů.

Je meloun ovoce nebo zelenina?

Meloun vodní je poléhavá až popínavá jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých. Do stejné čeledi se řadí také cuketa, tykev či okurky. Nejedná se tudíž o ovoce, meloun je plodová zelenina.

Meloun a zdravotní benefity

Jak servírovat meloun

Nejjednodušším způsobem je rozkrojení melounu na poloviny. Z nich lze poté ostrým nožem odkrajovat libovolně silné plátky ve tvaru půlměsíce.

Kdo touží po zaručeně perfektním výsledku, může použít speciální kráječ na meloun, který existuje ve více variantách. Tento šikovný pomocník se postará o precizní a stejně velké porce.

Další oblíbenou metodou je vytvoření kostiček, které lze podávat například ve skleněné misce. V takovém případě je nejrychlejší nejdříve rozkrojit meloun na dvě poloviny. Každá z nich se poté na prkénku otočí dužinou dolů a meloun se rozkrájí na podélné pásky. Ty se následně ještě rozkrájí křížem. Pak už je snadné vytvořit z jednotlivých kousků kostičky.

Před krájením se doporučuje slupku omýt pod proudem čisté vody!

Melounové zajímavosti

Jak se dělí melouny

Vodní meloun má nejčastěji zelenou slupku a červenou dužinu s černými semínky. Existují však i odrůdy bez semínek, případně se žlutou či oranžově zbarvenou dužinou.

Za pozornost stojí také méně známý cukrový meloun. Ten má oproti vodnímu melounu menší rozměry, jeho dužina je pevnější a v závislosti na kultivaru má žlutou, béžovou, oranžovou nebo nazelenalou barvu.

Jak pěstovat melouny

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com, goodhousekeeping.com, guinnessworldrecords.com, purewow.com

Od: Jitka Kučová, 25.7.2022