Kávovou sedlinu nevyhazujte, ale objevte její schopnosti!

Ráno pro dokonalé probuzení, v práci pro nakopnutí, doma pro relaxaci. Kávu – ať už tu s kofeinem či bez kofeinu – si často dopřáváme několikrát denně. Ale co s odpadem? Se zdánlivě obyčejnou kávovou sedlinou, která končí smutně v odpadkovém koši. Přitom má spoustu předností, které by bylo hřích neobjevit! Odhalte kouzlo užitečného pomocníka, kterého oceníte doma i na zahradě.

Kávová sedlina umí v zahradě zázraky!

Určitě jste už někdy od babičky slyšeli, že léta používá „lógr“ k růžím, aby na ně nešly mšice. Ano, káva dokonale odpuzuje mravence, kteří si „chovají“ mšice pro jejich sladkou medovinu. A kde jinde, než právě na růžích. Ovšem káva odpuzuje nejen kolonie mravenců, ale také slimáky. Káva jim nevoní, a tak pokud ji rozsypete po trávníku, eliminujete množství otravných slimáků. Kávová sedlina je však nejen skvělým obohacením kompostu, ale také přímým hnojivem. Můžete ji přidávat jak do truhlíků na balkóně nebo do květináčů v interiéru, ale také přímo na záhon i trávník.

Kávová sedlina v domácnosti

I v domácnosti umí zabránit mnoha nepříjemnostem, které negativně ovlivňují domácí pohodu. Co třeba nejrůznější pachy – hlavně v lednici? S nimi umí kávová sedlina perfektně zatočit. Stačí misku naplněnou kávovým lógrem umístit do lednice či mrazáku, a pak ji nechat dělat co umí nejlíp. Ať už máte v lednici voňavější sýr, salám či jiné potraviny, pak právě káva pachy výrazně eliminuje. A stejně účinně proti zápachu zabojuje třeba ve sklepě či v komoře. Dokonce ji můžete využít v autě či v botách – stačí jí naplnit třeba staré ponožky, a ty pak vložit na určené místo.

Kávová sedlina jako dokonalý čistič

Ne vždy je snadné zbavit povrchy usazené špíny. S tím si však kávová sedlina umí dokonale poradit.

Každá hospodyňka to zná – připálené kuchyňské nádobí z vnější strany je nevzhledné a špatně čistitelné. Pokud však použijete kávovou sedlinu, a tu pak s ní za pomoci houbičky vyčistíte, pak máte rázem každý kousek jako nový.

Topíte v zimě romantickým krbem? Pak jistě toužíte po čistém prostředí a čištění popela z krbu vám tyto plány hatí. Když však použijete kávový lógr, který nasypete na popel, zabráníte oblakům prachu při vynášení popela a váš domov zůstane čistý.

A co v zimě? Schopnosti kávové sedliny oceníte i v mrazivém počasí. Lógr totiž umí zatočit s ledem – dokonale jej rozpustí. Navíc zdrsní povrch a nehrozí vám tak uklouznutí. Oproti soli je však kávová sedlina ekologická a neznečišťuje životní prostředí.

Od: PelMel, 20.6.2022