Lipie sladká - aztécký cukr

Přírodní sladidla se v současnosti hojně prodávají či jsou přímo pěstovány na zahradě, a to především stévie sladká. Ale už jste slyšeli o lipii sladké? Toto sladidlo je ještě sladší než výše zmiňovaná stévie, avšak i přesto je vhodná pro osoby, kterým byl diagnostikován diabetes.

Pěstování

Rostlinku aztéckého cukru zakoupíte v některých zahradnictvích či květinářstvích. Lze ji také množit řízky, které necháme ve vodě zakořenit a poté sadíme do květináčů s propustným hlinito-písčitým substrátem. Lipie je půdopokryvná rostlina, avšak vyhovuje jí také pěstování v závěsných květináčích, kdy vytváří úchvatné převisy a z tohoto důvodu se často pěstuje i jako okrasná (dekorativní) rostlina.

Rostlinu pěstujeme jako přenosnou, kdy přes jaro a léto ji pěstujeme venku, a to na slunném místě. Na konci léta lipii přeneseme do místnosti, kde bude mít rostlinka dostatek světla a pokojovou teplotu.

Sklizeň a skladování

Lístky lipie sklízíme průběžně od jara do podzimu, kdy sestříháváme její lístky. Tyto lístky necháme usušit na stinném místě, nikoli na přímém slunci! Po usušení lístky roztlučeme v hmoždíři na jemný prášek, který skladujeme v nádobě s těsněním.

Léčivé účinky a ostatní využití

Listy lipie mají silné aroma, jelikož obsahují hernandulcin, a proto je právě lipie 1000x sladší, než rafinovaný cukr, který obsahuje mnoho kalorií. Jmenované sladidlo je využíváno především diabetiky a osobami, které se právě pustily do redukčních diet. Avšak dále aztécký cukr napomáhá i při léčbě kašle, astma a střevních kolik.

Jako většina přírodních sladidel i lipie je využívána především ke slazení čaje a ostatních nápojů, avšak uvedené sladidlo je možné použít také například jako sladidlo do dezertů, bábovek či buchet.

Od: PelMel, 29.8.2019