Chraňte plíce. Pomůže pravidelná detoxikace

Možná budete překvapeni, kolik nekuřáků má problémy s plícemi. Vliv má nezdravé životní prostředí, ale i dlouhodobý stres nebo nevhodná strava. Rakovina plic je jednou z nejčastějších druhů rakoviny. O plíce je třeba pravidelně pečovat, ukážeme vám, jak na detoxikaci plic.

Jak poznat sníženou funkci plic

Pocit dechových obtíží už je závažným indikátorem onemocnění plic. Při častém pokašlávání a zadýchání se při chůzi do schodů, je jistě na místě navštívit lékaře. Dříve můžete pozorovat bledost kůže a únavu, mírnou tíhu na prsou, budíte se ze spánku. Často trpíte bronchitidou, vykašláváte hlen. Objevuje se u vás sípání, jste mnohem méně aktivní než dříve, únavu byste označili za chronickou.

Co narušuje zdraví plic

Které potraviny ochrání plíce

Na zdraví plic má vliv konzumace potravin bohatých na vitamín C a E. Vybírejte přírodní antioxidanty, které ochrání plíce před volnými radikály. Zaměřte se na citrusové plody, zelenou listovou zeleninu, mrkev a rajčata. Pravidelně do jídelníčku zařazujte brokolici, listový špenát, kapustu a pšeničné klíčky. Pomáhá i nápoj z oregana, snižuje plicní záněty. Stačí zalít oregano horkou vodou a nechat 5 minut luhovat.

Detoxikace plic zlepší činnost řasinek, vaše sliznice budou lépe chráněny a bude se vám volněji dýchat.

Pravidelně pijte zázvor

Zázvor eliminuje toxiny v dýchacím traktu. Vařte si pravidelně zázvorový čaj s medem nebo pijte po lžičkách zázvorový elixír. Ten připravíte z jednoho strouhaného zázvoru, 1 kg cibule a špetky kurkumy. Vše svařte v 1 l vody, povařte 10 minut a nechejte přes noc. Sceďte, mírně rozehřejte a vmíchejte větší množství medu, aby vám směs chutnala. Každé ráno si dejte dvě lžíce na lačný žaludek a dvě lžíce večer. Elixír uchovávejte v lednici.

Jak na detoxikaci plic

Bylinky pro zdraví plic

Kromě zmíněného oregana pomáhá lékořice. Prášek lékořice zalijte horkou vodou, nechejte 10 minut luhovat. Lékořice je protizánětlivá a antioxidační, pomáhá i při zánětu průdušek. Chutným nápojem je čaj z máty peprné. Mentol pomáhá uvolnit hladké svaly dýchacího traktu. Kromě popíjení čaje z máty peprné můžete žvýkat lístky čerstvé máty. Ve formě bylinných čajů nebo tinktury můžete užívat i lobelii. Tam ale dejte pozor na dávkování. Bylinka není vhodná pro těhotné a kojící matky, osoby s vysokým krevním tlakem. Vyzkoušet můžete i plicník lékařský nebo petrželku.

Režim pro zdravé plíce

Naučte se zhluboka dýchat. Aktivitě se věnujte cíleně a pravidelně, dýchejte do bránice. Nejlépe se dechové cvičení provádí v leže. Zavřete oči, položte si ruce na žaludek, dýchejte nosem a napočítejte do pěti. Zadržte dech, vydechněte. Opět počítejte do pěti. Cvičení opakujte desetkrát, a to dvakrát denně. Z měst je nutné co nejčastěji vyrážet na čerstvý vzduch. Pomohou víkendové procházky v lese, vyrazte na prodloužený víkend na hory, v zimě jezděte na lyže a na běžky. Po sezóně, když nejsou tak vysoké teploty, jezděte na 2 až 3 týdny k moři.

Pokud trpíte nadváhou, trpí i vaše plíce. V plicích se hromadí tekutiny a ty brání volnému dýchání.

Doma větrejte, pořiďte si pokojové květiny, kvalitní zvlhčovač, odstraňujte prach.

Co nejčastěji si dopřejte pobyt v sauně a věnujte se pravidelnému pohybu.

Zdroje: MedicalNewsToday.com, TuftsMedicalCenter.org, IndiaTimes.com, TimesOfIndia.com, TimesNowNews.com

Od: Iva V, 2.6.2022