Smažené pokrmy nejsou v plavkové sezóně tabu. Smažte zdravěji

Smažený pokrm je chutný, křupavý, oblíbený, ale vysoce kalorický. Je to jedna z prvních věcí, kterou vám dietní režimy zakáží. Abyste netoužili po řízcích a smažáku tak, že si je musíte dát třikrát týdně, naučte se smažit zdravě.

Smažení v tukové lázni

Příjemné šumění půl kostky sádla na pánvi si budete muset odpustit, to je pravda. Smažení zvyšuje kalorickou hodnotu jídla, a to až dvojnásobně. Smažená jídla neprospívají linii, zvyšují hladinu cholesterolu a přepálená jídla mohou přispívat k rozvoji rakoviny.

První pomocí je používání kvalitního nádobí, na kterém můžete smažit s minimem tuku. Používat se dají i speciální podložky. Druhou pomocí je používání vhodných tuků a olejů pro smažení. Třetí pomocí je smažení při správné teplotě. Pokud vložíte pokrm do málo rozpáleného tuku, zbytečně tukem nasákne, v přepáleném tuku vznikají rakovinotvorné látky. Části tuku se zbavíte, když smaženou potravinu necháte okapat na mřížce nebo na ubrousku.

Proč jsou smažené pokrmy tolik škodlivé

Tepelně stabilní oleje pro smažení

Pro smažení je vhodné vybrat řepkový olej nebo rafinovaný olivový olej. S kvalitní pánví jej budete potřebovat skutečné minimum. Pro smažení můžete vyzkoušet i malé množství kokosového oleje, k dostání jsou i druhy bez příchutě. Výbornou chuť mají pokrmy smažené na přepuštěném másle. Zkuste ghí, máslo zbavené mléčné složky.

Trojobal zdravěji

Mouku můžete nahradit kukuřičným škrobem nebo rýžovou moukou. Někdy lze mouku zcela vynechat, například pokud maso namočíte do kefíru nebo jogurtu. Když použijete domácí strouhanku z celozrnného pečiva, bude jídlo tukem nasáklé mnohem méně. Vyzkoušet můžete i panko strouhanku nebo kukuřičnou strouhanku. Obě nasávají méně tuku.

Zdravé smažení na horkovzduchu

Trouba na pečení zpravidla obsahuje i funkci horkovzduch. Pokrmy pečené na horkém vzduchu jsou zdravější, přitom neztrácí svou křupavost. Dobu přípravy je ale třeba pohlídat, aby pokrm nebyl vysušený. Alternativou je smažení v horkovzdušných fritézách. Slibují přípravu hranolků i masa bez vysušení. Nevýhodou je poměrně malý objem, v základních modelech nepřipravíte jídlo pro 4 osoby.

Oblíbená smažená jídla zdravěji

Zeleninové hranolky můžete připravit v horkovzdušné troubě a ke konci pečení zapnout grilování. Vyzkoušejte hranolky z batátů, řepy, celeru, mrkve, petržele nebo cukety.

Nejlepší brambory pro hranolky jsou varného typu C nebo lépe, brambory s červenohnědou slupkou. Hranolky máčejte ve studené vodě 20 minut, hranolky vysušte, přidejte do misky malou trošku oleje a promíchejte nebo použijte olej ve spreji. Po 20 minut je pečte v rozehřáté troubě na 200 °C a po dalších 15 minut je pečte na 220 °C. Osolte až po pečení.

Řízky můžete namísto trojobalu obalit ve vejci a směsi hraška. Nakonec použijte domácí celozrnnou strouhanku. Stejným způsobem můžete obalit houby, tofu, květák nebo brokolici.

Smažený sýr můžete obalit v rozšlehaném vejci a drcených kukuřičných lupínkách. Pečte v horkovzdušné troubě.

Žijte se smaženými jídly

Pokud si opravdu nemůžete chuť smažených jídel odpustit, nevadí. I při režimu redukční diety si můžete smažená jídla dopřát. Je ale třeba dodržovat určitý limit. Platí 1 smažené jídlo za týden s běžnou přílohou. Tedy pokud si dáte smažený sýr nebo řízek, dáte si k nim namísto hranolků nebo opékaných brambor vařené brambory. Další týden si můžete dopřát smaženou přílohu, ale s restovaným nebo dušeným kouskem masa.

Zdroje: Lifehack.org, MensHealth.com, Teka.com, USNews.com, StreetDirectory.com

Od: Iva V, 24.5.2022