Domácí zavařování zvládnete i bez hrnce

Když je zapotřebí zavařit jen pár skleniček, určitě se vám nechte vytahovat zavařovací hrnec. Ukážeme vám, jak můžete doma zavařovat i bez těžkého hrnce. Zavařování bude rychlé a nenáročné. Můžete uchovat například vyloupaná ořechová jádra po dlouhé měsíce.

Zavařování pro dlouhou trvanlivost

Sterilovaný pokrm vydrží po dlouhé měsíce, některé zavařeniny máme ve sklepech i po léta. Zavařením jsou zničeny všechny mikroorganizmy, víčko pevně drží na sklenici. Ve sklenici není kyslík (nebo je ho minimum) a potraviny se nekazí. Kdo nemá přes týden času nazbyt, může si zavařit mixovanou zeleninu, několik druhů omáček nebo dušené maso. Základ k večeři pak budete mít vždy při ruce.

Zavařování bez zavařování

Horkou směs naplněnou do sklenic vytažených z horké vody (nebo propláchnuté vodou z rychlovarné konvice) stačí zavřít sterilovaným víčkem a obrátit. Sklenice postavíte na víčko a necháte je vychladnout. Po vychladnutí je znovu otočíte a víčko bude zatažené. Směs bude zavařená i bez zavaření. Tento způsob můžete použít pro marmelády, povidla, ovocné džemy, ale i pokrmy s omáčkou nebo třeba guláš či polévku.

Zavařování v hrncích

Jste vyznavači klasického zavařování, jen nemáte zavařovací hrnec? Stačí vám obyčejný velký hrnec nebo tlakový hrnec. Na tlakový hrnec použijete běžnou poklici a na dno dáte pařák na knedlíky. Použít můžete i obyčejnou textilní utěrku. Pak naskládáte sklenice a zalijete horkou vodou. Zavařuje se jako v klasickém hrnci.

Zavařování v troubě

Pro zavařování v troubě potřebujete hluboký plech. Na ten nalijte vodu do výšky asi 2 cm. Troubu nahřejte na 150 °C a vložte naplněné sklenice s obsahem na plechu s vodou. Doba sterilizace se liší podle druhu potraviny. Po sterilizaci otočte sklenice víčky nahoru. Níže uvedená doba je pro troubu s horkovzdušnou spirálou.

Zavařování v myčce nádobí

Co je zapotřebí pro zavařování? Trocha vody a vysoká teplota. Proto není překvapením, že zavařovat se dá i v myčce nádobí. Do myčky nádobí se vejde opravdu velké množství sklenic, ušetříte mnoho času i energie. Pro zavařování v myčce potřebujete program mytí s teplotou nad 60 °C. Po 30 minutách sklenice vytáhněte a otočte na víčka.

Zavařování v mikrovlnné troubě

Perfektní je zavařování v mikrovlnné troubě. Zejména v tom případě, kdy potřebujete zavařit jen malé množství. Pozor jen na to, že se v mikrovlnné troubě nedá zavařovat jedna samostatná sklenice. Pokud potřebujete zavařit jen jednu sklenici, dejte vedle ní dvě další sklenice naplněné vodou a uzavřené víčky.

Pro zavařování v mikrovlnné troubě je třeba nastavit druhý nejvyšší výkonový stupeň. Na velkou sklenici počítejte s 5 minutami na zavaření a na malou sklenici se 3 minutami na zavaření. Doba se násobí počtem sklenic. Pokud budete chtít zavařit 4 velké sklenice, budete je mít v mikrovlnné troubě 20 minut. Je dobré dát pod sklenice nějakou podložku a sklenice vytahovat v rukavicích. Okamžitě je otočte na víčko a nechejte vychladnout.

Zavařením v mikrovlnce uchováte ořechová jádra dlouho čerstvá. Dejte je do suché sklenice, zavřete šroubovatelným víčkem a vložte na 2 minuty do mikrovlnky. Opět platí, že je třeba mít v mikrovlnce alespoň 3 sklenice, 3 sklenice byste zavařovali 6 minut.

Pravidla pro zavařování

Zdroje: HGIC.Demson.edu, EmilyEllyn.com, FoodNetWork.co.uk, SeriousEats.com, MasterClass.com, TheSpruceEats.com

Od: Iva V, 19.5.2022