Jak na zelený úklid kuchyně

Běžné čisticí přípravky jsou plné chemie a životnímu prostředí příliš nesvědčí. Ty s nálepkou „eco friendly“ zase nepatří k těm nejlevnějším. Drtivou většinu těchto výrobků je ale možné nahradit několika jednoduchými prostředky, které má doma snad každý. Zajistí stejně efektivní, avšak zároveň levnější a ekologičtější úklid.

Čištění keramických obkladů

Na kuchyňských kachličkách zůstává zejména mastnota a různé přischlé nečistoty, které se na ně dostaly během vaření. Bez námahy je lze vyčistit s pomocí obyčejného octa.

Do rozprašovače se nalije ocet s vodou v poměru 2:1 a nastříká se přímo na čištěný povrch. Směs se nechá krátce působit a povrch se dočistí houbičkou na nádobí. Ocet má navíc i dezinfekční účinky, kdy eliminuje množení bakterií a dalších mikroorganismů.

Důkladné vyčištění trouby

Při pečení pokrmů dochází k ulpívání nečistot na stěnách trouby, jedná se zejména o stříkající tuk. Tyto připáleniny se často velice obtížně čistí. Mnohem snazší a rychlejší bude vyčištění trouby, pokud se použije jedlá soda.

Jedlá soda se smíchá s vodou tak, aby vznikla hustší pasta. Ta se nanese na vnitřní stěny trouby (nikoliv na topné těleso) a nechá se alespoň 1 hodinu působit. Následně se stěny dočistí hadříkem nebo houbičkou, hrubší nečistoty lze odstranit kartáčkem.

V případě potřeby se celý postup ještě jednou opakuje.

Jak na připáleniny na nádobí

Podobným oříškem bývá i odstranění připálených usazenin z pekáčů, hrnců a dalšího nádobí. Také v tomto případě je možné vsadit na čisticí pastu z jedlé sody.

Pasta vzniklá smícháním jedlé sody a vody se nanese na čištěný povrch a podle míry znečištění se nechá několik minut, případně delší dobu působit. Nádobí se posléze dočistí obvyklým způsobem a na závěr se opláchne v čisté vodě.

Jak se zbavit zápachu z lednice

Prevencí proti nežádoucímu zápachu z lednice je opět jedlá soda, která dokáže pachy účinně neutralizovat.

Do malé skleničky se nasype jedlá soda a vloží se volně do lednice na některou z polic. Jedlá soda působí nejenom jako prevence, ale zároveň efektivně pohlcuje již přítomný zápach.

První pomoc s ucpaným odpadem

S vyčištěním ucpaného odtoku ve dřezu může pomoci ocet s jedlou sodou. Při aplikaci je ale třeba dávat pozor, protože obě látky dohromady vytváří bouřlivou reakci.

Přímo do odtoku se nasype zhruba 1 šálek jedlé sody. Následně se do něj nalije stejné množství octa. Účinek bude ještě silnější, pokud se ocet předtím ohřeje. Vše se nechá působit několik minut. Na závěr se odtok důkladně propláchne proudem čisté horké vody.

Odstranění vodního kamene

Přítomnost tvrdé vody v kuchyni má za následek nežádoucí usazování vodního kamene na různých površích. Odstranění vodního kamene bude jednodušší, pokud se použijte kyselina citronová.

Domácí přípravek na vodní kámen vznikne smícháním 1 polévkové lžíce kyseliny citronové s 500 ml čisté vody. Od nevzhledného bělavého povlaku vyčistí vodovodní baterii, nerezový dřez, stejně jako keramické obklady.

Místo kyseliny citronové je možné použít šťávu z vymačkaného citronu, ale účinky budou o něco slabší. Vynikajícím prostředkem na vodní kámen je také neředěný ocet.

Tímto způsobem je možné čistit rozličné povrchy kromě gumových těsnění, mramorové kuchyňské desky a dřeva.

Oživení zašlých spár

Většina přípravků s bělicím účinkem je na bázi chlóru, který životnímu prostředí rozhodně neprospívá. K účinnému vybělení a vyčištění spár mezi obklady je možné použít ekologickou alternativu v podobě jedlé sody.

Stačí ji smíchat s vodou tak, aby vznikla konzistence pasty. Ta se poté nanese přímo na spáry, nechá se několik minut působit a na konec se spáry vydrhnou starým kartáčkem na zuby. Zbytky pasty lze snadno odstranit vlhkým hadříkem.

Další tipy pro zelený úklid

Zdroje: greenecofriend.co.uk, pattersons.co.uk, breville.co.uk

Od: Jitka Kučová, 19.4.2022