Vše pro vaření najdete na balkóně

I malá plocha se dá účelně využít, když objevíte důmyslné systémy truhlíků a květináčů pro balkónové pěstování. Poradíme vám, čím balkón osázet, abyste se mohli těšit z ovoce, zeleniny i čerstvých bylinek.

Pěstovat můžete i na malém balkóně

U malého balkónu je zapotřebí využít plochu pro pěstování co nejvíce vertikálně. Využijte různé schůdky, stolečky, závěsné systémy nebo speciálně navržené vertikální zahrádky. Do nich se umísťují vhodné druhy květináčů a truhlíků, jediné, co je třeba ohlídat je otvor v dolní části nádoby.

Nejmenší práci budete mít se samozavlažovacími truhlíky.

Jednotlivé druhy rostlin je třeba vybírat podle světelných podmínek balkónu. Jinak se budete rozhodovat u severních balkónů, jinak u jižních a západních balkónů.

Pravidla pro balkónové pěstování

Bylinky na balkóně

Na balkóně můžete pěstovat tymián, rozmarýn, bazalku, oregano i majoránku. Balkón hezky provoní levandule nebo meduňka. Pokud chcete pěstovat mátu, vyhraďte pro ni zvláštní nádobu, nepěstujte ji společně s ostatními druhy. Vaše polévky určitě dochutí libeček. A kdo by chtěl pikantní příchuť, může se pustit do balkónového pěstování chilli papriček. Mezi bylinkami nesmí chybět nenáročná pažitka a petrželka pro nať.

Zelenina na balkóně

Perfektní pro pěstování na balkóně jsou nejrůznější druhy rajčat. Vybrat můžete rostliny malého vzrůstu nebo třešňová rajčata. Některé druhy rajčat jsou určeny i pro závěsné pěstování. Na větším balkóně si můžete dovolit i pěstování běžných tyčkových rajčat, každé rajče by mělo mít vlastní kyblík.

Na balkón se nemusíte bát vysázet ani okurky, naleznete miniokurky nebo sázejte okurky nakládačky. K okurkám můžete přidat ředkvičky nebo kořenovou zeleninu. Vůbec se nemusíte bát sázet kedlubny a jiné tykvovité rostliny.

Různé druhy salátů

Saláty jsou poměrně nenáročné na prostor, dají se pěstovat v nejrůznějších bedýnkách. Přidat k nim můžete špenát. Perfektní k častému sklízení jsou rukola, roketa a šrucha. Vyrostou během pár týdnů a pořád je můžete uždibovat jako aromatickou kombinaci klasického listového salátu.

Ovoce na balkóně

I v malých nádobách se bude dobře dařit borůvkám nebo převislým jahodám. Pěstovat se dají i maliny, ty ale potřebují hodně světla a velkou nádobu. Vedle nich můžete nasadit angrešt nebo ostružiník. Dokonce naleznete stromky jabloní nebo broskví, které jsou určeny pro balkón, tam už je ale zapotřebí více zkušeností.

Hrášek a fazolky

Na balkónech se dobře daří i hrášku a fazolkám. Jen je třeba mít na ně větší truhlík. Můžete zakoupit cukrový hrášek, který se jí s celými lusky. Obojí potřebuje oporu pro pnutí. Ke konzumaci jsou výborné mladé lusky nebo zralé vysušené fazolky.

Jak kombinovat druhy

Do jedné nádoby můžete vysázet i více druhů. Bazalka může být pod rajčaty, jahodníku nevadí cibule. Chilli papričky mohou být společně s koriandrem. Pod klasické papriky můžete zasadit ředkvičky, kopr je možné kombinovat s listovými saláty. Hrášek se dá sadit s mrkví.

Trvalky

Jakmile skončí sezóna ovoce a zeleniny, můžete na balkóně pokračovat s pěstováním trvalek. Drobné keře vřesu a jehličnanů vydrží na balkóně po celý rok a jsou příjemnou okrasou.

Zdroje: MasterClass.com, Almanac.com, GardeningKnowHow.com, Boutique.com, GardeningChannel.com, GardenersWorld.com

Od: Iva V, 14.4.2022