Zbavte se octomilek jednou provždy

Drobné černé mušky jsou nevítaným hostem nejedné české domácnosti. Většinou se stahují okolo přezrálého ovoce, někdy se jim proto také říká banánové mušky. Jsou sice oproti běžným mouchám mnohem menší, umí však být nesmírně obtížné. Z tohoto důvodu se nyní podíváme na to, jak se jich nejefektivněji zbavit.

Takhle tedy ne!

V internetových diskusích můžete najít doporučení, podle kterých lze octomilky nalákat na ocet, nebo je odpudit pomocí hřebíčku. Po jednom bude vaše kuchyně zapáchat, po druhém vonět. Účinek je ale bohužel v obou případech stejně špatný.

Další, často se opakující radou je vyzkoušet různé pasti a lapače hmyzu. Ty sice fungují, většinou ale jen omezeným způsobem. Pokud byste se tedy rozhodli zatočit s invazí octomilek touto cestou, šlo by bezesporu o běh na dlouhou trať. Nevýhodou je navíc i fakt, že do podobných lapačů je nutné opakovaně investovat finance.

Na octomilky rychle a efektivně

Pokud odhalíte, že mušky už poletují okolo vašeho ovoce, můžete vsadit na rychlý zásah pomocí domácího spotřebiče, který máte dozajista všichni doma - vysavače. Stačí jej pouze namířit na shluk octomilek a pustit přístroj. Pro větší účinek je ale akci nutné několikrát zopakovat.

Stejně snadno také můžete vytvořit efektivní domácí past na octomilky. Stačí vložit do použitého kelímku od jogurtu kousek banánu a překrýt jej potravinářskou fólií. Do té pak uděláte několik drobných dírek. Těmi se octomilky dostanou dovnitř, ven už jim to ale nepůjde.

Snažte se problému předcházet

Octomilky jsou nepříjemný problém, kterému lze ale snadno předejít. Musíte však v kuchyni udržovat pořádek a vyvarovat se různým zbytkům. A nejde přitom jen o staré kousky ovoce, ale třeba také o špinavé nádobí, nedopité džusy, pivo a víno. Určitě se vám také vyplatí udržovat čisté odpady – pokud nechcete používat chemii, stačí je jednou za čas prolít vařící vodou.

Od: PelMel, 17.8.2019