Manuál pro nakupování bez obalu

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak velkou část vašeho nákupu tvoří odpad v podobě obalů? Ať už jsou to plastové vaničky, igelitové sáčky a folie, tetrapaky nebo papírové pytlíky, všechny nakonec skončí v koši. Jen málo z nich bude použito k výrobě něčeho nového. Nebylo by tedy lepší nakupovat potraviny bez těchto zbytečných obalů?

Přesně o to se snaží lidé, kteří vyznávají životní styl zero waste – usilují o minimalizaci množství odpadu, který vyprodukují. Bezobalově nakupuje již mnoho lidí, dokonce vznikají specializované obchody. Nakupovat bez obalu lze ale i v běžných nákupních řetězcích, jen je to složitější.

Bezobalové prodejny

V mnoha českých městech už fungují bezobalové obchody. Tady se nemusíte bát, že se na vás někdo bude dívat jako na blázna, naopak se můžete setkat s lidmi, kteří mají stejný pohled na věc jako vy. Jak to v takové bezobalové prodejně vypadá? V regálech jsou místo plastových pytlíků se zbožím vystaveny obrovské sklenice, případně jsou na stěnách zavěšeny samospádové zásobníky. V nich najdete nejrůznější potraviny – luštěniny, rýži, vločky, mouku, oříšky, semínka, sušené ovoce, čaje nebo třeba kypřicí prášek. Některé prodejny mají v nabídce i oleje, octy, ekodrogerii a kosmetiku.

Jak v nich nakupovat

Ten, kdo chce nakupovat bez obalu, musí předem vědět, co a v jakém množství chce kupovat, a vybavit se na to už doma. Zabalte si s sebou zavařovací sklenice, plechové dózy, plastové krabičky, plátěné sáčky nebo cokoliv jiného, co vás napadne. Pokud má váš bezobalový obchod zboží ve sklenicích, podejte svou nádobu obsluze a požádejte ji, ať vám do ní nasype vámi určené množství konkrétního zboží. Prodavač/ka nejprve položí vaši nádobu na váhu a vytáruje ji, takže zaplatíte skutečně jen hmotnost zboží. To vám potom naváží rovnou do vaší nádoby. V obchodech, které jsou vybaveny samospádovými zásobníky, si zboží do nádoby odměříte sami. Než tak ale učiníte, požádejte obsluhu, aby zvážila vaši prázdnou nádobu. Anebo si ji zvažte doma a hmotnost si na ni napište fixou nebo ji opatřete štítkem. U pokladny poté prodavač/ka zváží naplněnou nádobu a od naměřené hmotnosti odečte hmotnost samotné nádoby. Ani v tomto případě tedy neplatíte nic navíc.

Je to skutečně zero waste?

Při nákupu v bezobalové prodejně si jednak můžete domů odnést jen tolik, kolik potřebujete, hlavně ale ušetříte životní prostředí dalšího zbytečného odpadu. Jak se ale provádí zásobování samotného obchodu? Zboží je většinou přiváženo ve velkých kanystrech, sudech či jiných nádobách, které se po vyprázdnění vrátí dodavateli, a ten v nich přiveze zase další objednávku. Případně může být zboží dodáváno ve velkých, např. stokilových pytlích. A i v případě, že nejsou vratné, je jeden vyhozený velký pytel pořád lepší než spousta malých půlkilových pytlíčků.

Supermarkety a běžné obchody

V obyčejných prodejnách je bezobalové nakupování o poznání složitější. Personál a ostatní zákazníci mnohdy o zero waste nemají ani ponětí, a tak se musíte připravit na zkoumavé a často nechápavé pohledy okolí. Nejsnáze se bez obalu nakupuje ovoce a zelenina, naopak nejtěžší je nakoupit bezobalově maso a uzeniny.

Ovoce a zelenina

Igelitové sáčky, které jsou v supermarketech k dispozici v odděleních ovoce-zelenina a pečivo, bohužel není možné recyklovat, takže končí na skládce. Abyste se tomuto odpadu vyhnuli, kupte si nebo ušijte látkové či síťovinové sáčky, které můžete používat opakovaně a v případě znečištění je vyprat. Pokud se ovoce a zelenina váží až na pokladně, sáčky se zbožím jednoduše položte na pás a nechte pokladní je zvážit a namarkovat. V obchodech, ve kterých si zákazník váží zboží sám, postupujte takto: zboží vložte do sáčku, zvažte, nechte si vydat samolepku s kódem. Tu nalepte přímo na sáček nebo na jeho šňůrku, případně na kabelku, na ruku nebo slepte dvě samolepky k sobě a pokladní je poté podejte.

Pečivo

Do látkového sáčku můžete nakupovat i nebalené pečivo. Vždy ale raději pokládejte sáčky na pás otevřené, aby bylo vidět dovnitř. Nebo můžete zvolit pevné igelitové sáčky na zip, dají se používat opakovaně – stačí z nich vysypat drobky, případně sáček zevnitř omýt.

Maso, uzeniny, sýry, lahůdky

V případě tohoto sortimentu vám bohužel nemůžeme zajistit, že se vám podaří bezobalový nákup. Podle platných zákonů a vyhlášek prodej potravin do vlastních nádob není zakázán, mnohé obchodní řetězce ho ale neumožňují. Každý z nich má vlastní hygienické předpisy, které mohou mimo jiné obsahovat i zákaz takovéhoto způsobu prodeje. Problémem je totiž možnost kontaminace váhy a jiných pomůcek vaší krabičkou či sklenicí. Obchodník musí zajistit sterilní prostředí, prodejem do vlastní nádoby to ale poruší – a pokud byste měli nějaké zdravotní potíže, nese za to zodpovědnost.

Menší prodejny obvykle s prodejem potravin do vlastních nádob nemají problém. Patrně ale budete muset obsluze vysvětlit, proč si přejete takto nakupovat, a možná jí i ukázat, jak váš požadavek splnit. Postup nákupu je takovýto: prodavač/ka krabičku položí na váhu, stiskne tlačítko tárování, aby se hodnota vynulovala, a vloží vámi zvolenou potravinu do krabičky. Zváží ji a vytiskne samolepku s kódem, kterou vám nalepí na krabičku nebo vám ji podá do ruky. Nyní může znovu vytárovat váhu a navážit do stejné krabičky další druh zboží.

Pokud vám tento postup v obchodě z hygienických důvodů neumožní, můžete navrhnout jiný: prodavač/ka položí na váhu igelitový nebo igelitem potažený papírový čtverec, do kterého potraviny běžně balí. Vámi zvolené zboží vám na něm naváží a poté ho přesune do vaší krabičky, aniž by se jí dotkl/a. Na tom samém obalu naváží další druh zboží a opět vám ho vloží do krabičky, a takto postupuje do té doby, než máte v krabičkách všechno, co chcete. Když využijete tento způsob nákupu, asi to nebude zero waste – obal, na kterém probíhá vážení, bude nyní s největší pravděpodobností vyhozen. Pořád je to ale mnohem méně odpadu, než kdybyste si nechali každý produkt zabalit zvlášť.

Nakupování bez obalu se stále nedostává pochopení ze strany mnoha prodejců i většiny zákazníků. Čím více lidí ale bude tímto způsobem nakupovat, tím méně budeme zatěžovat přírodu. A věřte, že se nic nevyrovná tomu, když svým chováním inspirujete někoho jiného.

Od: PelMel, 10.8.2019