K zářivému úsměvu vám pomohou správně vybrané potraviny

Bělostný úsměv nás dělá mladší a atraktivnější. Dokonce prý mají lidé se zářivým úsměvem větší šanci na úspěch při pracovním pohovoru. O chrup se staráte s kartáčkem a pastou ale i konzumací správných potravin. Které potraviny zuby vybělí a které přispívají k zabarvení?

Anatomie lidského zubu

Ze zubu vidíme jen část, korunku zubu. Ta je nad dásní. Mezi korunkou a kořenem se nachází krček zubu. V kosti drží zub kořen s různým počtem kanálků, na konci kořene zubu jsou otvory pro cévy a nervy.

Korunku zubu pokrývá sklovina, ta je nejtvrdší tkání lidského těla. Sklovina je průhledná vrstva a není přímo zodpovědná za barvu zubů. Zabarvení určuje zubovina. Zubovina (dentin) je tkáň podobná kosti.

Co má vliv na zabarvení zubů

Jedinečná barva chrupu

Zabarvení dentinu je jedinečné, ke konkrétnímu zabarvení máme genetické predispozice. Ostatní faktory můžeme ovlivnit správnou péčí o chrup a výběrem potravin. Zuby se denně setkávají s nejrůznějšími potravinami a nápoji, které ovlivňují pigmentaci zubů. Četnost konzumace potravin, které zuby barví, ovlivňuje míru pigmentace.

Potraviny, které barví zuby

Citrusové plody, rajčata, granátové jablko, mají kyselé pH a narušují zubní sklovinu. Bělostnému chrupu nepomáhá ani káva a čaj. Opět se jedná o kyselé pH. Pití zeleného čaje zabarví zuby do šeda, pití černého čaje zabarví zuby do žluta. Čaj dokáže zabarvit zuby více než pití kávy.

Vysoké množství pigmentu se nachází v borůvkách a ostružinách. Při konzumaci dochází ke tmavému zabarvení zubů. Barvící účinky má také červená řepa, mrkev nebo červené víno.

K poškození zubů dochází i při konzumaci sladkostí, cukrovinek a sladkých limonád. Paradoxně není největším problémem cukr, ale umělá barviva a umělé aromatické látky.

Konzumaci uvedených potravin se není třeba vyhýbat, stačí si jen po jídle vypláchnout ústa. Pokud nemáte možnost zuby vyčistit nebo nemáte u sebe ústní vodu, stačí jen čistá voda. Ovoce a zeleninu rozhodně z jídelníčku nevyřazujte, jen po konzumaci myslete na chrup. Nebo si můžete z ovoce a zeleniny připravit smoothie. Pokud jej budete pít brčkem, kontakt se zuby se výrazně omezí.

Potraviny, které vybělí zuby

Než přejdeme ke konkrétním potravinám, je třeba připomenout důležitost pití čisté vody. Pravidelné proplachování ústní dutiny čistou vodou zabraňuje usazování skvrn na zubech.

Jahody a jablka

Obsahují kyselinu jablečnou. Ta pomáhá odstranit skvrny na zubech. Chroupání jablek také posiluje dásně a zvyšuje produkci slin, což omezuje výskyt bakterií.

Cibule

V cibuli je obsažen alicin, chroupání cibule zuby hezky vybělí. Do cibule si bohužel nekousneme se stejnou chutí jako do jablka. Dá se však přidávat na obložené chleby nebo do zeleninových salátů.

Ananas

Pojídání čerstvého ananasu pomáhá vybělit zuby, bromelanin z ananasu se dokonce přidává do zubních past.

Brokolice

Chroupání brokolice v syrovém nebo jen lehce spařeném stavu zubům prospívá. Brokolice je bohatá na železo, pojídání brokolice vytváří na zubech po krátkou chvíli ochranný film proti bakteriím.

Semínka a ořechy

Nepomáhají přímo s bělením zubů, ale rozkousané v ústech jsou abrazivem. Pomohou odstranit zubní plak, když zrovna nemáte po ruce kartáček.

Mléko, jogurty a sýry

Mohli bychom je nazvat vnitřním bělidlem. Mají vysoký obsah vápníku, díky nim jsou zuby silnější a bělejší.

Co s tmavými zuby

Úprava jídelníčku a správná péče o chrup je prvním krokem k bělostnému úsměvu. Pokud ani po aplikaci zmíněných zásad nemáte chrup bělejší, je třeba zbavit se pigmentace. K zakoupení jsou nejrůznější šetrné bělící pasty a prášky. Z domácích produktů se doporučuje jedlá soda nebo sezamový olej. Mnohem vhodnější je ale návštěva pracoviště dentální hygieny. Řada zdravotních pojišťoven už na dentální hygienu přispívá.

Zdroje: MouthHealthy.org, Bupa.co.uk, Healthline.com, RTE.ie, Listerine.com, AARP.org

Od: Iva V, 15.2.2022