Není pepř jako pepř: Objevte pestrou chuťovou škálu jednotlivých druhů

V drtivé většině domácností nechybí vedle soli právě pepř. Také v restauracích je pepřenka běžnou výbavou snad každého stolu pro hosty. Pepř se však nedělí pouze na černý a bílý. Pokud jste milovníci ostré štiplavé chuti, vyzkoušejte i další druhý pepře. Rozhodně stojí za pozornost.

Kde se pepř vlastně bere?

Zdrojem pepře jsou bobule stálezelené popínavé liány, která se jmenuje pepřovník černý (latinsky Piper nigrum). Původní domov této rostliny najdeme v tropických oblastech Indie, odkud se rozšířila na další území. V současnosti je hojně pěstována například v jihovýchodní Asii a dokonce až na jihoamerickém kontinentu.

Mimochodem, na typické ostré chuti pepře se podílí zejména obsažený alkaloid piperin.

Základní barevné varianty pepře

Černý pepř

Tradiční druh pepře s intenzivním aroma a výraznou štiplavou chutí. Černý pepř se získává ještě z nezralých bobulí rostliny, které se upravují procesem fermentace. Až poté se suší. Výsledná barva je tmavě hnědá až černá.

Bílý pepř

Oproti černému pepři je chuťově jemnější, také jeho vůně není tolik pronikavá. Pro své vlastnosti se skvěle hodí například do čerstvých zeleninových salátů. Získává se ze zcela uzrálých červených bobulí pepřovníku, které se zbaví vnější slupky. Poté se suší na slunci. Má světlou šedivou až nažloutlou barvu.

Zelený pepř

Nejméně známou variantou je takzvaný zelený pepř. Připravuje se z ještě nezralých zelených plodů, které již neprochází žádnou další úpravou, pouze se usuší na slunci. Je pro něj charakteristická méně výrazná chuť, má nazelenalý odstín.

Především celé kuličky pepře jsou k dostání i v kombinaci všech předchozích druhů. Sehnat je lze pod názvem barevný pepř.

A aby to nebylo tak jednoduché…

V obchodech je možné natrefit ještě na další varianty pepře. Hned na úvod je však nutné podotknout, že se již nejedná o koření z pepřovníku černého, nýbrž z jiných druhů rostlin.

Pepř růžový

Růžový pepř pochází z pepřovce obecného. Jedná se o velký stálezelený strom, který roste v Jižní Americe. Koření se získává z jeho sušených plodů, má načervenalou barvu a zvláštní palčivou chuť. Do pokrmů ho stačí pouhá špetka.

Cayenský pepř

Ani v tomto případě nejde o pepř v pravém slova smyslu. Cayenský pepř jsou totiž ve skutečnosti pomleté sušené chilli papričky. Koření se získává z jejich odrůdy Cayene, která patří mezi ostřejší chilli.

Sečuánský pepř

A ještě jeden „nepepř“ na samotný závěr. Sečuánský pepř pochází ze žlutodřevu peprného. Jedná se keř či menší strom atraktivního vzhledu, který je rozšířený na asijském kontinentu. Jako koření se používají jeho sušené plody, které mají výraznou chuť a zajímavou vůni připomínající citrusy.

Od: PelMel, 11.10.2021