Hračky z ledničky. Co vše můžete doma vyrobit ze základních surovin?

Za oknem deštivo a vy přemýšlíte, jak zabavit děti. Můžete zkusit domácí výrobu. Nepustíte se však do klasického pečení, mouka či jedlá soda vám poslouží k výrobě domácí plastelíny, pečených dekorací nebo šumivé vodní bomby. Je to snadné a stojí to jen pár korun.

Domácí plastelína

Plastelína rozvíjí fantazii, jemnou motoriku a kreativitu. Hrátky s plastelínou zabaví děti dokonce na několik hodin. Plastelína proto nesmí chybět v žádné mateřské a později i v základní škole. Neměla by chybět ani u vás doma. A když zrovna otevřete kelímek s usušenou hmotou a dětské zklamání má hloubku jako Macocha? Stačí si plastelínu vyrobit doma.

Potřebujete:

Postup výroby:

Smíchejte vodu s octem a olejem. Do pánve dejte hladkou mouku a sůl, promíchejte s tekutinou. Zahřejte na nízkou teplotu a vařte asi 2 až 5 minut. Hmota se bude chovat podobně jako odpalované těsto. Za stálého míchání se hezky spojí v jednotnou kouli. Výslednou kouli rozdělte na menší části. Potravinářské barvivo rozpusťte ve lžičce vody a vmíchejte do plastelíny. Uchovávejte ji v uzavřené nádobě v lednici, vydrží i několik měsíců.

Ozdoby a dekorace ze slaného těsta

zdroj: Shutterstock

Jednoduchou modelovací hmotu vyrobíte ze slaného těsta smícháním mouky, vody a soli. Vytvářet můžete malé figurky nebo tradiční vánoční či velikonoční ozdoby. Modelovací hmotu poté upečete a můžete nabarvit. Nabarvit můžete potravinářským barvivem i samotné těsto, ještě před přípravou.

Těsto se dá různě splétat, mačkat i nastřihávat. Do těsta se dají otiskovat různé tvary nebo předměty. Vznikají originální ozdoby a výtvory. Výsledný výrobek je tvrdý a odolný. Pokud jej budete chtít zavěsit, vytvořte si otvor pro zavěšení ještě před pečením.

Potřebujete:

Postup výroby:

Vlažnou vodu do směsi soli a mouky přidávejte postupně, pro míchání těsta můžete využít i domácí pekárnu nebo robot. Promíchávání by mělo trvat alespoň čtvrt hodiny. Následně vložte těsto do potravinářské fólie a nechejte alespoň 1 hodinu v lednici. Pak můžete na vále tvarovat výsledný motiv, pokud se těsto lepí, můžete jej trochu podsypat. Jestliže chcete několik částí spojovat do celku, okraje vždy navlhčete. Větší části spojujte ještě uvnitř párátkem.

Na 3 dny dejte výrobek k topení a jakmile je figurka bílá z obou stran a nelepí, zapéká se v troubě. Než figurku nebo dekoraci zapečete, můžete ji nabarvit vodovými barvami.

Před zapečením potřete figurku nebo motiv žloutkem, pečte 20 minut na 150 °C. Takto zapečené výrobky je možné barvit temperovými barvami a ošetřit lakem.

Šumivé koule do vany

zdroj: Shutterstock

Vodní bomby a šumivé koule jsou oblíbené zejména u malých dětí. Můžete si je snadno vyrobit doma, a to raději ve větším množství. Možná budete překvapeni, že koupel s bombou mají rádi i dospělí, šumivá koule může být originální dárek pro vaše blízké. Nemusíte se bát ani o pokožku nejmenších dětí. Šumivé bomby zbavují tělo mastnoty, pokožka je po nich hebká. Dokonce se šumivé bomby doporučují na zmírnění celulitidy.

Potřebujete:

Postup výroby:

Vše promícháme a důkladně mačkáme v ruce. Pokud koule nedrží pohromadě, přidáváme po lžičkách vodu. Vyberte si formičky a směs namačkejte do silikonových formiček. Ty předem vymažte olivovým olejem. Nechejte je alespoň 2 hodiny, následně můžete hotové šumivky vytáhnout. Uložte je do uzavíratelné nádoby tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Nechejte je vyschnout ještě alespoň 3 dny. Hotové zabalte do celofánu.

Výroba z domácích surovin má několik výhod. Zabavíte děti jak při výrobě, tak u hotového výrobku. Utratíte jen pár korun a můžete mít vše do zásoby.

Zdroje: iheartnaptime.net, domesticsuperhero.com, skolnisvet.cz, mamadodeste.cz, inspiredbycharm.com, bbcgoodfood.com

Od: Iva V, 27.7.2021