Odborníci mění názor. Jezte vejce, jsou zdravá

Ti, kdo mají vysoký cholesterol, měli by ze stravy vyřadit vejce. Jedná se o nezdravou potravinu. Toto doporučení se během let změnilo a odborníci dnes vejce doporučují jako součást zdravé stravy i při redukčních dietách. Jezte vejce každý den.

Vejce a cholesterol

Tučné potraviny mají vliv na zvýšení cholesterolu v krvi. O vejcích se dříve tvrdilo, že jsou to právě ona, která obsahem tuku ve žloutcích páchá zlo na našem organizmu. Vejce jsou ale bohaté na proteiny a nenasycené mastné kyseliny, které dokonce pomáhají hladinu cholesterolu snižovat. Takže pokud nesmažíte vejce na půl kostce sádla, vůbec se jich nebojte.

Vejce jsou dobře stravitelná a vaječná bílkovina je vhodná pro děti, sportovce, kojící ženy a samozřejmě pro všechny, kdo pečují o zdraví svého organizmu.

Dospělý člověk si může bez obav dopřát jedno až dvě vejce denně. Při jejich konzumaci se hladina cholesterolu v těle dokonce mírně sníží.

S vejci se lépe hubne

Vejce k snídani si dávali už naši prapředci a věděli proč. Vejce dodává dostatečné množství energie a výborně zasytí. Bílkoviny z vajec tělo vstřebá mnohem lépe než ty z červeného masa nebo mléka. Díky konzumaci vajec vás nepřepadnou chutě na sladkosti. Pokud extrémně hlídáte množství přijatého tuku, obraťte pozornost na vaječné bílky. Ty obsahují velké množství proteinu a minimum tuku. Mějte však na paměti, že se ochuzujete o množství vitamínů obsažených ve vaječném žloutku.

Výživné látky ve vejcích

U slepic, drůbeže, a pochopitelně i u ostatních ptáků a plazů, je vejce první potravou, kterou dostává mládě. Příroda není hloupá a nejmenším dává vysoký obsah živin, vitamínů a minerálů. Kdo si dopřeje 100 g vajec (asi 2 vejce), získává 12,5 g bílkovin a 9.5 g tuku. Dále vitamin A, vitamín D, selen, jód a zinek. Mnoho studií prokázalo deficit vitaminu D u české populace, vejce jsou vhodným způsobem, jak vitamín D doplnit.

100 g1 ks
Energetická hodnota143 kcal62.92 kcal
Protein12.56 g5.53 g
Sacharidy0.72 g0.32 g
z toho cukry0.37 g0.16 g
Tuk9.51 g4.18 g
nasycené mastné kyseliny3.13 g1.38 g
mononenasycené MK3.66 g1.61 g
polynenasycené MK1.91 g0.84 g
Vláknina0 g0 g
Vitamín A17.78% *7.82% *
Vitamín D13.33% *5.87% *
Selen55.82% *24.56% *
Zinek11.73% *5.16% *
B12 (Kobalamin)37.08% *16.32% *
B2 (Riboflavin)35.15% *15.47% *

Vejce prospívají zdraví

Kromě velkého množství bílkovin jsou ve vejcích vitamíny A, B, D a E. Jsou bohaté na vápník, fosfor, železo a zinek. Při pravidelné konzumaci vajec podpoříte činnost mozku, tělo je lépe prokrveno, zlepší se vám vlasy i pleť. Vejce v jídelníčku znamenají méně migrén, zlepšení paměti, utlumení hormonálních výkyvů a nižší riziko rakoviny prsu. Vejce jíte i na krásnou pleť, pevnější vlasy a pro méně kožních zánětů a mykóz. U dětí pravidelná konzumace vajec znamená lepší absorpci vápníku, dětem se posílí kosti a zuby.

Která další vejce zařadit do jídelníčku

Ve světě jsou v oblibě kachní, husí, želví nebo vejce různých plazů. V české kuchyni jsme poněkud konzervativnější. Přesto ochutnejte i jiné druhy vajec.

Křepelčí vejce

Křepelčí vejce jsou asi pětkrát menší, než vejce slepičí, ale obsahují skoro dvojnásobný počet vitamínů. Pomáhají těm, kdo trpí alergiemi, u dětí posilují imunitu. Oproti slepičím vajíčkům se jedná o vejce chutnější s menším rizikem alergických reakcí (vhodné pro příkrmy dětí). Křepelčí vejce se doporučují při astmatu, migrénách, anémii a častém nachlazení.

Pštrosí vejce

Největší pták snáší největší vejce, proto jedno pštrosí vejce vystačí hned na několik omelet. Pštrosí vejce může vážit i více než 2 kg. Pštrosí vejce má minimum tuku a je bohaté na sodík, selen, vitamin A a E. Chutná podobně jako vejce slepičí. Je vhodné do zapékaných pokrmů nebo na omelety.

Černá (kachní) vejce

Černá vejce jsou specialitou asijské kuchyně. Jsou to kachní vejce (někdy vejce křepelčí). Ta se obalí ve směsi vápna, popela, bahna a rýžových obalů. Takto obalená vejce se nechají uzrát několik měsíců. Při úpravě je pak bílek rosolovitý a žloutek šedozelený. Vejce zapáchá, a přesto je považováno za delikatesu. Černé vejce si vás získá podobně jako plísňové síry, olivy nebo kaviár.

Zdroje: healthline.com, bbc.com, mayoclinic.org, australianeggs.org.au, keckmedicine.org

Od: Iva V, 16.8.2021