Jaro je tady a mravenci taky. Jak se jich v domácnosti zbavit?

Teplo a krásné slunečné počasí neláká na procházky jenom nás, ale také malé mravence. Ti jsou sice pro přírodu nepostradatelní, ovšem pokud překročí práh našeho domu, je jejich přínos zaručeně na obtíž. Pokud i vaši domácnost neúnavně svou přítomností obtěžují nezvaní mravenci, víme, jak na ně!

Sůl a pepř. Nebo je libo koření?

Ano, do boje s mravenci můžete vyrazit i s pomocníky, které běžně najdete ve své domácnosti. Ekologicky a také ekonomicky můžete mravencům zabouchnout dveře před nosem! Pokud se vám podaří zjistit, odkud k vám mravenci do domácnosti pronikají, stačí nasypat pepř na zmíněné místo. Pokud vidíte mravence průzkumníky, ale místo vniknutí mravenců se vám nedaří objevit stačí, když pepř nasypete do rohů a koutů nejlépe každé místnosti. Stejnou službu vám prokáže i voňavý hřebíček, který se navíc i mnohem snáz uklízí. Snadněji jej také můžete aplikovat na více míst pokoje. Pokud vám mravenci útočí přímo na vaši kuchyň či snad ve skříních s oblečením, i zde se hřebíček mnohem lépe aplikuje. A navíc příjemně voní.

Prevence s vůní. Nejen máty

Příroda si vždycky ví rady. A jinak tomu není ani v případě boje s mravenci. I když nám máta a třeba i skořice příjemně voní, pro mravence působí jako zaručený odpuzovač. Aroma těchto bylinek mravencům nevoní, a vy je tak s úspěchem můžete používat jak čerstvě nasazené v květináči, sušené, tak i ve formě nejrůznějších olejíčků či éterických olejů. A pokud máte doma jen a pouze obyčejnou bílou křídu, pak i její služby můžete využít ve svůj prospěch. Bílá křída je vyrobena z uhličitanu vápenatého, a ten rozhodně mezi oblíbené suroviny mravenců nepatří. Stačí pak křídou nakreslit čáru na zeď, zem či dveře a rázem odpadá i případný nepořádek.

Vsaďte na prevenci s vůní čistoty

Čekáte nějakou zajímavou radu na závěr? Tu nejzaručenější máme v rukávu! I když mravencům – obzvláště faraónům – leckdy není ve vašich silách zabránit vniknutí na vaše výsostné území, ve většině případů stačí opravdu málo. Obyčejná prevence v podobě čistoty ve vaší domácnosti. Pokud totiž mravenci prozkoumávají váš příbytek, hledají jednoduše potravu. A pokud se u vás drobkům na zemi i ve spíži daří, mravenců bude přibývat a přibývat. Proto je důležité vsadit na čistotu a důkladný pravidelný úklid. Nenechávejte nedojedené zbytky jídla v kuchyni ani obývacím pokoji, včetně sušenek či nejrůznějších tyčinek a keksů. Stejně tak všechny potraviny vždy uzavírejte do pevných sáčků, obalů či boxů tak, aby se k nim mravenci nedostali. Z jejich dosahu odstraňte i taková lákadla, jako jsou zbytky červeného vína, sodovky či oslazeného čaje na dně sklenic či šálků.

Od: PelMel, 27.4.2021