Kde se vzaly a jak se s časem měnily podmanivé bonbony marshmallow?

Bílé, růžové, modré i zelené a žluté. Bonbony marshmallow mohou nabývat různých barev i tvarů, ale jedno mají společné. Můžete je mačkat, ohýbat a všelijak deformovat a ony se téměř vždy pohotově vrátí zpět do původního podoby Přitom stačí chvíle a v ústech po nich nezbyde nic kromě charakteristické, ale pomíjivé sladké chuti. Těžko věřit, že téhle futuristické sladkosti dali vzniknout lidé již ve starověku. A to ani nemluvě o skutečnosti, že původně měla za úkol léčit.

Jak přišly marshmallow ke svému jménu

Název marshmallow, který je pro pěnové cukrovinky ve světě dobře zavedený, je od odvozen trochu překvapivě od názvu rostliny. S tou dnešní bonbony složené obvykle převážně z cukru nemají nic společného, ale když byly tyto pamlsky ještě v plenkách bylo to trochu jinak. Rostlina nazývána česky proskurník lékařský nemohla v receptuře chybět. Vlastně byla dokonce základní ingrediencí. Proskurník lékařský (latinským názvem Althaea officinalis) nese v angličtině jméno marsh-mallow a pěnové bonbony jej v podstatě podědily, i když ne hned poté, co spatřily světlo světa.

Léčivá cukrovinka

Proskurník lékařský je už po staletí využíván v léčitelství. Roste v jižních oblastech Evropy, Asii a dnes také v Severní Americe. Setkat se s ním můžete i u nás. Roste na našem území vzácně, pouze v teplejších polohách, které mu nabízí příznivé podmínky.

Pro léčivé účinky se zpracovává zejména kořen obsahující slizy. Slizy jsou lepivé a vysoce viskózní složky, na které lze v přiblížení nahlížet jako na prostorové sítě velkých molekul. Tyto sítě ve své struktuře zachycují vodu a zvětšují tak svůj objem. V léčitelství se využívají například v léčbě dýchací soustavy.

Léčivé schopnosti slizu proskurníku si všimli i starověcí léčitelé. Ti z jeho kořenů připravovali tekuté léčivé přípravky. Proskurník znali i v Egyptě, kde ze slizu obsaženého v jeho kořenech vznikly první léčivé cukrovinky. Nikdo přesně neví, jak jejich uzdravující cukrovinka přesně vypadala, ale v jejím složení kromě proskurníku nechyběl med a ořechy. Údajně se do ní přidávalo také exotické ovoce.

První marshmallow dnešního typu

Proskurník se k léčení využíval i mimo Egypt, ale až do 19. století neexistuje záznam, že by z něho ještě někde jinde mimo Egypt vyráběli sladkosti. Změnit to měli Francouzi. Do jejich země se proskurník dostal až v 18. století. I Francouzi nejprve využívali rostlinu pro přípravu kapalných léků, než místní cukráře napadlo zpracovat kořen rostliny spolu s cukrem, vodou a vaječnými bílky. Vznikl nadýchaný dezert, jehož příprava trvala jeden až dva dny. Jejich dílo mělo kladný ohlas a pěnové cukrovince se otevřely dveře do světa.

Barevná Amerika

Marshmalow si často spojujeme s Amerikou, přesněji zejména s USA. Snad za to může ta barevnost typická pro americké sladkosti. Na území Spojených států se nadýchané cukrovinky dostaly s několikaletým zpožděním. Než se tak stalo, stačily francouzské dezerty trochu pozměnit charakter a americká škola jim jistě dala skvělí potenciál k dalšímu růstu. Automatizace výroby a americká velkoprodukce výrazně napomohly rozšíření nabízené škály pěnových bonbónů během velkého boomu v druhé polovině 20.stoleti. Pružná a barevná cukrátka zkrátka uchvátila a svou oblibu si drží dosud, i když poptávka po zdravých alternativách tradičních sladkostí jim poněkud kazí kariéru.

Naše pěnové laskominy

U nás je v současnosti většina pěnových bonbónů vyráběna z cukru, želatiny a vody. K této trojici základních surovin se přidávají ještě další látky upravující barvu, chuť a vůni a také složky zlepšující vlastnosti pěnové hmoty. V některých případech je v receptuře namísto cukru nějaký typ sirupu nebo dokonce med. Aby byly bonbony přívětivé i veganskému jídelníčku, nahrazuje se občas také želatina. Vhodnou náhradou želatiny je například agar vyráběný z mořských řas.

Jsou nadýchané bonbony zdravé?

Z pohledu péče o zdraví nemají současné marshmallow co nabídnout. Už z podstaty je jejich hmota tvořena převážně cukry a je celkem jedno, jestli tyto cukry pochází z cukrové řepy nebo medu. Mnoho výrobků je navíc dokrášlováno různými barvivy. Řada z nich patří do skupiny takzvaných éček. Někteří producenti barvila z této skupiny již nahradili přirozenějšími alternativami získávanými například z rostlin. Pokud ale chcete jistotu, že se ve složení neskrývá nějaká záludnost, máte možnost si nadýchané marshmallow připravit i doma ze surovin, které sami shledáte jako vhodné.

Od: JaniMa, 10.5.2021