Jak na detox organizmu? K očistné kúře můžete přistoupit kdykoliv během roku

Detoxikační kúra vás zbaví únavy, smutku a zlepší vám pleť. Tělu byste ji měli dopřát alespoň dvakrát do roka, pročistíte játra a ledviny. Jaká pravidla platí pro detoxikační kúru?

Detoxikační kúra není na hubnutí

V úvodu je třeba zmínit skutečnost, že detoxikační kúra tu není proto, abyste shodili nadbytečné kilogramy. Má pomoci vnitřním orgánům ke správné funkci. Vaše játra a ledviny se musí toxinů v těle zbavovat každou minutu, odlehčením jídelníčku jim pomůžete v regeneraci.

Nahromaděné toxiny v těle

Přemíra toxinů v těle se může projevit nadýmáním, zhoršeným stavem pleti a vlasů, nedostatkem energie, častou únavou a špatným spánkem. Veškeré toxiny z těla by měly odvádět játra a ledviny, pokud jsou oslabeny, toxiny se v těle začnou hromadit.

Odkud se toxiny berou

Toxiny se do těla dostávají ze znečištěného prostředí, nevhodné kosmetiky ale i průmyslově upravených potravin.

Toxiny v těle vedou k tvorbě volných radikálů, ty zpomalují trávení, zhoršují projevy alergií a prohlubují pocity úzkosti a strachu.

Jak dlouho se věnovat detoxikaci

Detoxikační kúry by neměly být delší než 1 týden. Ideální doba je 3 dny. Detoxikační kúry byste si měli dopřát alespoň dvakrát do roka. Správná detoxikace těla vás zbaví únavy, posílí imunitní systém, zlepší se funkce jater a ledvin a pročistí trávící trakt.

Obecná pravidla pro detoxikaci

Během detoxikace nesmíte hladovět. Zařaďte do jídelníčku lehce stravitelné potraviny. Jezte ovoce, zeleninu, smoothie, celozrnné potraviny, ryby, rýži, ořechy, semínka, brambory, jogurty a kefíry.

Vyhněte se kávě, alkoholu, slaným, sladkým a smaženým potravinám. Detoxikační kúra není nutná, pokud se budete zdravě stravovat po celý rok.

Pitný režim během detoxikace

Krátkodobě zvyšte příjem tekutin až na 2,5 až 3 l. Pijte vodu s citrónem, bylinkové čaje a zeleninové šťávy. Vhodné je přidat ostropestřec mariánský, každý den ve formě čaje nebo kapek.

Lehká detoxikace

Lehkou očistnou kůru si dopřejte zařazením velkého množství ovoce a zeleniny do běžného jídelníčku. Snídaně by se měla skládat z ovesných vloček s ovocem zalitým kefírem, na svačinu si dopřejte banán s bílým jogurtem a ořechy či semínka. Oběd by měl být zeleninový salát s rybou nebo drůbežím masem. Ke svačině smoothie se zeleninou a ovocem a večeře by měla být podobná jako oběd. K tomuto režimu přidejte každý den půl hodinovou procházku a vypijte během dne alespoň 2 litry vody s citrónem.

Přísnější detoxikace

Během dne nahraďte 3 jídla ovocnou nebo zeleninovou šťávou. V ostatních jídlech by měly převažovat zdroje bílkovin. Dušené nebo vařené drůbeží či rybí maso. Z příloh sáhněte po menším množství rýže nebo pohanky.

Náročná detoxikace

Během náročné detoxikační kůry budete konzumovat po tři dny pouze ovoce a zeleninu v jakémkoliv množství. Jsou povoleny polévky, saláty, dušená zelenina. Nezapomeňte na pitný režim.

Drastická detoxikace

Drastická detoxikace by neměla trvat déle než 3 dny. Během těchto dnů je povolena konzumace rýže a zeleniny doplněná o pití bylinných čajů.

Režimová opatření během detoxikace

Během detoxikační kúry se vyhněte stresovým situacím. Starejte se o kvalitní spánek, relaxaci během dne a o dobrou náladu se spoustou smíchu.

Rizika detoxikační kúry

Problém s detoxikační kúrou bývá ten, že ji lidé podstupují s cílem dosáhnout rychlého úbytku hmotnosti. Pak konzumují jen minimum potravin. Hrozí zpomalení metabolizmu, bolest hlavy, trávící problémy a následný jo-jo efekt. Detoxikační kúra neznamená nejíst, ale jíst lehce stravitelné potraviny v dostatečném množství.

Od: Iva V, 10.3.2021