Mikrovlnná trouba k vaření, zavařování i sterilizaci

Mikrovlnná trouba slouží k rychlému ohřevu potravin, ale můžete ji využít při řadě dalších činností. Kdy vám mikrovlnka usnadní práci a co vše je možné uvnitř připravit?

Užitečný pomocník mikrovlnná trouba

Mnoho studií už dokázalo nezávadnost používání mikrovlnné trouby a obavy o domnělé propouštění mikrovlnného záření mimo vnitřní prostor se ukázaly jako zcela liché. Proto neexistuje důvod, proč nevyužít naplno potenciál užitečného pomocníka v kuchyni, mikrovlnné trouby. Tím, že ohřívá jídlo mnohem rychleji šetří nejen čas, ale i náklady na energii.

Multifunkční mikrovlnné trouby

Kromě mikrovlnky na klasický ohřev můžeme zakoupit i multifunkční přístroj, který umí grilovat, úsporně vařit nebo nahradit klasickou troubu. Bývá větší než běžná mikrovlnka ale mnohem menší než klasická elektrická trouba. Proto je vhodným řešením do menších bytů.

Užitečným pomocníkem je ale i běžná mikrovlnka, jen je třeba seznámit se s jejími možnostmi.

Sušení potravin

Mikrovlnnou troubu můžete použít namísto sušičky ovoce nebo i bylin. Nakrájejte ovoce na plátky a na pečícím papíře jej ohřívejte na nejvyšší výkon. Na délku ohřívání má vliv tloušťka plátků i druh ovoce. Proto průběh činnosti sledujte a kontrolujte. Na bylinky vám bude stačit i 30 vteřin.

Rychlé praní

K účinnému praní potřebujeme vysokou teplotu. Tu nám poskytne pračka. Ne vždy ale naplníme buben pračky na maximum. K rychlému praní kusového prádla postačí velká mísa s vodou, prací prášek a ponořený oděv. Na vysokou teplotu pak oděv zahříváte po dobu několika minut. Po skončení je třeba jej vymáchat a vyždímat.

Účinná desinfekce

Mikrovlnka umí zničit bakterie, proto ji můžete použít k desinfikování kuchyňských houbiček, utěrek, dětských lahviček nebo hraček. K zakoupení jsou i speciální pytlíčky určené pro sterilizaci v mikrovlnce.

Zajímavým tipem je využití mikrovlnky pro sterilizaci zeminy. V zakoupené zemině se často objevuje řada nechtěných mikroorganizmů, které při přesazování rostlin způsobí škody. Před použitím nové zeminy ji vložte na 2 minuty do mikrovlnné trouby.

Zavařování v mikrovlnné troubě

Není nutné mít objemný zavařovací hrnec na vše vám postačí mikrovlnná trouba. To, co byste zavařovali v hrnci můžete zavařit i v mikrovlnné troubě s použitím standardních víček (šroubovatelných).

Neocenitelná je při zavařování ořechů a suchých plodů. Například vlašské ořechy po zavaření nehořknou a nedostanou se k nim škůdci. Jádra rozdělte do několika sklenic od dětské výživy se šroubovatelným víčkem a uzavřete. Zavařovat je třeba několik sklenic najednou, a to na střední teplotu asi na 1 minutu/sklenice.

Pečení a vaření v mikrovlnné troubě

Naleznete celou řadu receptů na vaření i pečení v mikrovlnné troubě. Připravíte chutnou rýži, uvařte těstoviny, dezerty a koláčky v šálcích nebo jednoduché houskové knedlíky. Jídla připravíte za zlomek času a s minimálními náklady na energii.

Rychlejší vaření luštěnin

Příprava luštěnin je náročná, protože vyžaduje namočení přes noc. Málokdo má plány na vaření tak propracované, aby nezapomněl dvakrát týdně předem luštěniny namočit.

Zahřívejte je v misce s vodou po dobu 10 minut v mikrovlnné troubě a následně nechejte namočené jednu hodinu. Vaření bude stejně rychlé, jako kdyby byly luštěniny namočené celou noc.

Další tipy pro využití mikrovlnky

Nejnovější modely mikrovlnek dokáží smažit bez tuku nebo připravovat jídlo v páře. Mikrovlnka určitě patří do každé kuchyně.

Od: Iva V, 14.2.2021