5 netradičních způsobů, jak využít skořicové tyčinky

Vůně skořice pohladí mysl i duši, a navíc vytvoří pohodovou atmosféru v každé domácnosti. Většinou se s ní setkáváme v mleté podobě při vaření a pečení. My jsme pro vás připravili 5 tipů na to, jak využít skořicové tyčinky jinak než jen při vaření. Zjistíte, jaké druhy skořice na českém trhu můžete najít a v čem se liší a nezapomněli jsme ani na inspiraci ve formě receptů, kterou najdete na konci článku.

Cejlonská skořice vs čínská skořice

Cejlonská skořice vs čínská skořice, jakou vybrat? Nejprve je nutné vědět, jak od sebe tyto dva druhy skořice rozeznat a v čem se liší.

Cejlonská skořice – Cinnamomum verum

Cinnamomum verum znamená v překladu pravý skořicový strom nebo také ceylonský skořicový strom a pochází se Srí Lanky. Vyznačuje se především světlejší barvou a jemnější strukturou. Chuť skořice je aromatická, ovšem během vaření se její chuť ztrácí. Obsahuje oproti čínské skořici nižší množství kumarinu, konkrétně 0,005–0,090mg/1g skořice a je tedy zdravější. Kumarin je toxin obsažený v mnoha rostlinách a ve větším množství může poškodit játra a ledviny nebo vyvolat alergické reakce.

Čínská skořice – Cinnamomum cassia

Čínská skořice, kterou najdete pod názvem Cinnamomum cassia je u nás rozšířenější. V obchodech je její cena nižší oproti té cejlonské. Hojně je využívána na pečení a vaření a její chuť je silná a aromatická. Vyznačuje se tvrdší strukturou a červenohnědou barvou. Rozdíl mezi těmito druhy poznáte na první pohled. Pokud si tyčinky skořice položíte vedle sebe, skořice cassia bude tmavší oproti té cejlonské. Obsah kumarinu je 0,10–12,18mg/1g skořice, a proto by se jí nemělo přidávat do jídel či pečení velké množství.

5 netradičních způsobů, jak využít skořicové tyčinky

Skořicové tyčinky je ovšem možné využívat i jinde než jen v kuchyni. Díky jejich tvaru a tvrdé struktuře jsou využívány také při výrobě různých DIY dekorací nebo se přidávají do nápojů pro zahřátí. My jsme vybrali 5 způsobů, jak je využít jinak než jen při vaření a pečení v mleté podobě.

1) Okořeňte si domácí „svařák“

Svařené víno nebo lidově „svařák“ najdete především na vánočních trzích a u stánkařů. Teď si ho můžete připravit sami doma a zahřát se bez toho, aniž byste někam chodili. Budete potřebovat 4 šálky (950ml) jablečného moštu, 1 láhev červeného vína, ½ šálku (59ml) medu, 2 skořicové tyčinky, pomerančovou kůru a šťávu z 1 pomeranče, 4 ks hřebíčku a 3ks badyánu – hvězdicový anýz.

Uveďte vše do varu a poté na mírném ohni nechte 10 min vařit. Po vychladnutí přidejte do hrnku skořicovou tyčinku, která dodá příjemné aroma.

2) Přírodní odpuzovač molů

Vyrobte si přírodní odpuzovač molů. Jak na to? Budete potřebovat síťový pytlík, 3-4 tyčinky skořice, 1 polévkovou lžíci černého celého pepře a 1 polévkovou lžíci hřebíčku. Vše vložte do pytlíku a pak už stačí pouze pytlík pověsit do skříně nebo položit na poličku a moly se už k vašemu oblečení nepřiblíží.

3) Horká čokoláda se skořicí

Zahřejte se výbornou domácí horkou čokoládou se skořicí. Budete potřebovat 150g čokolády, 500ml mléka, tyčinku skořice a podle chuti moučkový cukr. Čokoládu nechte rozehřát přidejte mléko, cukr a tyčinku skořice a přiveďte k varu. Nechte minutku povařit a můžete podávat. Tyčinku můžete nechat v hrníčku, jako ozdobu.

4) Vytvořte si vlastní domácí vonnou směs

Provoňte si byt vlastní doma připravenou vonnou směsí. Budete potřebovat jablko, pomeranč, 3-5 skořicových tyčinek, 2 lžíce hřebíčku a 2 lžíce badyánu. Nejprve si nakrájíte na tenké plátky jablko a pomeranč a vložíte je do předehřáté trouby (120 °C) cca na 1,5 hod. Jakmile budou usušené, nechte je vychladnout a vložte s ostatním kořením do velké nádoby, uzavřete a nechte 1 den uležet. Pak už je stačí jen vysypat do misky a vystavit na okno či stůl.

5) Vonná ozdoba ze skořicových tyčinek

Vyrobte si s dětmi jednouchou vonnou ozdobu ze skořicových tyčinek. Zavěsit ji můžete do dětského pokojíčku nebo na okno do obývacího pokoje a provonět celou místnost.

Postup je jednoduchý. Vezmete 3 skořicové tyčinky a vytvoříte z nich trojúhelník. Jejich dutým středem, protáhnete pevný provázek dlouhý cca 30 cm. Nakonec vytvoříte poutko pro zavěšení a je hotovo. V případě, že rádi tvoříte, můžete tyčinky ještě ozdobit například kouskem jehličí.

3 tipy na sladké recepty se skořicí

A jestli máte chuť mlsat nebo hledáte recepty pro děti, přinášíme vám inspiraci v podobě 3 receptů, kterými rozhodně děti nepohrdnou.

Ochutnejte skořicové sušenky, které se hodí ke kávě a děti je milují. Navíc vám mohou pomoci s vykrajováním. Jen dejte pozor ať sušenky nemizí rychleji, než se nazdobí.

Skořicové lívance s tvarohem jsou skvělý tip na oběd nebo večeři. Příprava je snadná a výhodou je také, že není nutné čekat až těsto vykyne.

Jezdili jste rádi k babičce? Pamatujete na jablková kolečka se skořicí? Připravte dětem tuto skvělou pochoutku a připomeňte si dětská léta.

Od: Marie, 25.11.2020