Potraviny a bolest hlavy. Které ji spouští a co vám pomůže?

Bolesti hlavy trápí spíše ženy než muže, přesto se nevyhýbají ani jim. Které potraviny mohou migrénu spustit, co jíst a pít, aby se vám migréna vyhnula? A jak upravit denní režim, aby migréna byla minulostí?

Bolest hlavy trápí muže i ženy

Urputná bolest hlavy často provázena nevolností a zvracením nebo jen nepříjemné pocity tepání a pnutí s dlouhodobou únavou? Bolesti hlavy mohou mít různý průběh, jedno však mají společné. Umí vás dostat na lůžko třeba i na dva dny. Příčiny migrény jsou zatím z velké části opředeny mlhou, lékaři ji řeší většinou jen analgetiky. Pouze u malého počtu pacientů se podaří přesně odhalit, proč k migrénám dochází.

Co může vyvolat migrénu

Osoby, které trpí migrénami pravidelně, dokáží označit nápoje nebo pokrmy, které jsou spouštěčem potíží v jejich případě. Mezi ně obvykle patří alkohol, čokoláda nebo sýr. Bolest hlavy je spojována i s dehydratací, hormonální nerovnováhou nebo vynecháním pravidelného jídla.

Dráždivou potravinou jsou také klobásy, párky, sardinky, citrusové ovoce, glutamát sodný a vysoké dávky kofeinu.

Jak se vyhnout migrénám

Hlavní zásadou je pravidelnost. A to jak v jídle, tak pití. Osoby trpící migrénou by měly konzumovat menší porce jídel, zato častěji a v průběhu celého dne. Obzvlášť pečliví musí být ohledně pravidelného pití vody. Pro tyto účely není špatné využívat upozornění v telefonu.

Jídla by neměla být kořeněná. Vynechejte ostré omáčky, masox, glutamát, kečup. Pozor na ořechy, čokoládu a zrající sýry.

Co jíst, pokud trpíte migrénou

Do jídelníčku byste měli zařadit omega 3 mastné kyseliny. To jsou tučné ryby jako je losos, makrela (ne uzená) nebo tuňák. Přidejte lněná, konopná nebo chia semínka.

Dalším bojovníkem proti migrénám je hořčík. Připravujte si častěji pokrmy z ovesných vloček, datlí nebo špenátu.

Dobrou zprávou je, že boj proti migréně může být sladký. Skvělým pomocníkem je totiž med. Stačí jedna lžíce denně a intenzita migrén se sníží.

Mezi přílohy zařazujte co nejčastěji pohanku. Vhodnou přílohou jsou i brambory. Musí však být vařené a konzumované se slupkou či pečené. Pak budou obsahovat více draslíku. Na draslík jsou bohaté i banány, brambor však obsahuje draslíku dvojnásobné množství. Z ovoce se doporučují třešně, ananas a vodní meloun.

Co pít proti bolestem hlavy

Jak již bylo zmíněno, nejlepší je pití čisté vody. V boji proti migréně ale pomáhá i zázvor. Pravidelné pití zázvorového čaje nebo zázvorové limonády vám pomůže nejen proti migrénám. Zázvor podporuje imunitní systém a nastartuje metabolismus.

Bylinky proti migrénám

Velmi účinným pomocníkem při bolestech hlavy jsou nejrůznější bylinky. Pokud máte možnost, vypravte se za bylinkářem ve vašem okolí a nechte si namíchat bylinkovou směs podle vašich potíží, intenzity i četnosti.

Obecně pomáhají bylinky na nervový systém. Vyzkoušejte levanduli, heřmánek nebo řimbabu.

Aktivitou proti migréně

Migréna je spojována s mírným ucpáním cév, proto pomáhá pravidelný pohyb, jóga i meditace. Vyhýbejte se stresovým situacím, zaměřte se na spánkovou hygienu, vyhněte se cigaretám a alkoholu. Možná jsou to velké oběti, ale představte si, o kolik bude váš život veselejší až se navždy rozloučíte se sužující bolestí hlavy.

Od: Iva V, 20.10.2020