Nebezpečná letní nákaza. Kde všude číhá salmonelóza?

Salmonelóza umí nepříjemně potrápit. Ohroženy jsou především děti, senioři a osoby s oslabeným imunitním systémem. Jak se salmonelóze vyhnout a kde všude nebezpečná bakterie číhá?

Co je to salmonelóza

Salmonelóza je onemocnění způsobené tyčinkovou bakterií salmonela. Salmonely se přes zvířata a produkty z nich dostávají až k lidem. Bakterií salmonely existuje několik druhů, některé způsobují závažnější onemocnění (břišní tyfus).

Proč se bát salmonelózy

Zvířata se s bakterií salmonela setkají během života a kontaminují živočišné produkty. Lidé se nakazí požitím těchto potravin nebo nedodržením správných hygienických postupů. Infekce salmonelózy se objevují především v letním období, kdy se vlivem horkých teplot potraviny rychleji kazí.

Bakterie se po pozření v jídle dostanou přes lymfatický systém a krev k vnitřním orgánům. Poté záleží na imunitním systému jedince, zda se nemoc projeví jen jako průjmové onemocnění nebo bude mít závažnější průběh.

Jak se projevuje salmonelóza

Salmonelóza je často zaměňována s běžným průjmovým onemocněním nebo střevní chřipkou. Má dlouhou inkubační dobu, projevuje se až za 1 den nebo i více. Poté je problém odhalit závadnou potravinu.

Prvním příznakem je průjem, častá a řídká stolice. Průběh je závažný s bolestivými křečemi v břichu. Bývá provázen horečkami a zvracením. Potíže trvají několik dní, ale postupně se zmírňují. Správnou diagnózu odhalíte jedině testem u lékaře.

Kde číhá salmonela

Salmonela je nejčastěji spojována s vejci tedy i s majonézou. Objevuje se i ve zmrzlinách či mase.

Rizikem jsou rozmražené a znovu zmražené potraviny, které kontaminovaly mouchy nebo hlodavci.

Salmonelózou se můžete nakazit i po použití toalety, pokud nedodržuje správnou hygienu.

Jak zničit bakterii salmonela

Bakterie salmonela je poměrně odolná a nezničíte ji ani zmrazením. Zničíte ji dostatečnou tepelnou úpravou. Tím je myšleno vaření na teplotu 70 stupňů a vyšší po dobu delší než 5 minut.

Jak se vyhnout salmonele

Základním pravidlem je dodržování hygienických norem a správného postupu při nakládání s potravinami. Dále je třeba vyhnout se nedostatečně tepelně upraveným pokrmům, především v letním období.

Zdroj nákazy maso – je nutná dostatečná tepelná úprava, ale i správné postupy při skladování. Mezi nákupem a skladováním v lednici musí uplynout co nejkratší doba. V lednici by mělo být maso oddělené od ostatních potravin. Jakmile začnete s přípravou, umyjte si ruce a používejte prkýnko, nůž a nástroje, které už nepoužijete na přípravu ničeho dalšího až do důkladného umytí (někdy však nestačí ani to).

Často se přenos uskuteční, když stejným nožem nebo na stejném prkýnku zpracujete jak maso, tak syrovou zeleninu. Lépe se v čistotě udržují plastová prkýnka, ty můžete mýt v myčce nádobí na vysokou teplotu. Pozor si dejte i při grilování, maso často vypadá správně upečené zvenčí, ale uvnitř nebylo dostatečně prohřáté.

Zdroj nákazy zmrzlina – u točené zmrzliny ze stánku bývá problém s nedostatečnou hygienou i špatným skladováním směsi. Potíže mohou nastat i po balené zmrzlině, zejména u produktů, které při přepravě nebo skladování částečně rozmrznou a opět zmrznou.

Zdroj nákazy salát – zde je problém především majonézový dresink. Saláty kupované v chladících pultech mohou být potenciálním nebezpečím, v letním období je vhodnější kupovat majonézové saláty balené.

Zdroj nákazy vejce – špatně skladovaná a nedostatečně tepelně upravená vejce jsou zdrojem nákazy nejčastěji. Kupujte vejce tam, kde jsou skladovány v chladících boxech, vyhněte se jídlům, kdy nejsou vejce dostatečně tepelně zpracována. I doma připravené volské oko či ztracené vejce může být nebezpečné.

Před zmíněnými zdroji nákazy je třeba mít se na pozoru zejména v letním období.

Od: Iva V, 4.9.2020