Dna, zákeřná a bolavá nemoc. Jak jíst, pokud trpíte dnou?

Dna je nepříjemné onemocnění. Bolest dokáže postiženého paralyzovat na několik dní. Kromě léků je třeba dodržovat i dietní omezení. Co jíst, pokud trpíte dnou? Které bylinky vám pomohou?

Co je to dna

Prastará nemoc králů, to je dna. Proč se jí přezdívalo nemoc králů? Protože jen bohatí měli přemíru pokrmů a všeobecnou hojnost. Už tehdy se dna spojovala s konzumací velkého množství masa a alkoholu.

Poznatky moderní medicíny odhalily, že dna je metabolické onemocnění. Způsobuje ji hromadění kyseliny močové v krvi. Metabolismus purinů neplní funkci a v krvi se objevují soli kyseliny močové. Ta krystalizuje v tkáních a kloubech.

Kdo je ohrožený dnou

Dna se nejčastěji začne projevovat u mužů po čtyřicátém roce života nebo u žen před menopauzou. Ohroženi jsou jedinci, jejichž skladba jídelníčku obsahuje přemíru purinů. Ty jsou hlavně v červeném mase a jiných potravinách s vysokým obsahem bílkovin.

Jak poznat dnu

Pakostnice, jak se dříve dna označovala, se projevuje bolestivými záněty kloubů. První projevy jsou zpravidla na palci u nohy, ten začne otékat a je extrémně bolestivý. Bolestivé záněty s otoky se později objeví i na kotnících a kolenou, ohroženy jsou i klouby na rukou.

Příznaky se projeví náhle, obvykle ráno. Trvají několik dní, kdy vám bolest znemožní pohyb i spánek. Po pár dnech příznaky odezní. Nemoc se vrací několikrát do roka, pokud dotyčný nezmění životosprávu, budou se intervaly mezi jednotlivými cykly zkracovat.

Co způsobuje dnu:

Stádia nemoci

Prvním stádiem je dna bez příznaků, kdy zvýšení kyseliny močové v krvi odhalí pouze krevní test. Pokud nedojde k léčbě a zároveň k úpravě jídelníčku, přichází akutní záchvat dny. Tím je zčervenání palce u nohy. Akutní záchvat dny přechází do chronické dny, kdy se krystalky kyseliny močové ukládají do kloubní chrupavky a dalších měkkých tkání. V extrémních případech dochází k protržení kůže.

Nepodceňte dnu

To, že se nemoc objeví náhle a příznaky ustoupí po pár dnech je příčinou, že řada osob potíže přehlíží a nenavštíví lékaře. Zároveň nezmění životní styl a domnívají se, že projevy dny byly jen ojedinělou příhodou, které se nebude opakovat. Dlouhodobě neléčená dna způsobuje degeneraci kloubů, ale i ledvinové kameny.

Co vyřadit z jídelníčku

V jídelníčku je třeba omezit množství purinů. Potraviny bohaté na puriny jsou vnitřnosti (játra, ledviny), červené maso včetně zvěřiny, tučné ryby a plody moře. Omezte smažená a grilovaná masa, masové polévky i uzeniny. Je třeba se vyhnout i potravinám s vysokým obsahem fruktózy. Vyřaďte ovocné džusy, sladké limonády, nápoje slazené kukuřičným sirupem, a dokonce i medem. Rizikem jsou i potraviny obsahující kvasnice.

Co jíst, pokud trpíte dnou

Do jídelníčku zařaďte velké množství ovoce a zeleniny. Oběd je možné nahradit zeleninovým salátem. Můžete i pokrmy z brambor nebo hub. Maso nahradí i luštěniny, připravte si čočku, fazole nebo sójové boby. S luštěninami však při dně spíše opatrně. Vyzkoušejte i tofu. Z příloh můžete hnědou rýži, ovesné vločky a brambory. Nízkotučné mléčné výrobky pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové v krvi a pomůže vám i pití zeleného a bylinného čaje.

Bylinné čaje na dnu

Přírodní léčbou dny je pití bylinných čajů. Připravte si čaj z kopřiv, anděliky lékařské nebo libečku lékařského.

Od: Iva V, 17.9.2020