Seznamte se s jostou. Ovoce nabité vitamíny totiž málokdo zná!

Léto u babičky bývalo spojené s rybízem, angreštem a jostou. Vy nevíte, co je josta? Přece kříženec černého rybízu a angreštu! Výborně chutnají čerstvé bobule trhané přímo z větviček, ale jsou skvělé i na bublaninu, na marmeládu nebo je můžete svařit s ostatním drobným zahradním ovocem a směsí přelít pohár z vanilkové zmrzliny. A jak vlastně josta vypadá a chutná? Bobule jsou tmavě fialové, většího průměru, než mívá černý rybíz, chutnají po rybízu i angreštu. Čas zrání je v období prázdnin, takže hurá na zahradu!

Z bývalého NDR do celého světa

Co se k nám koncem 70. let vozilo z bývalého východního Německa? Dětské oblečení, boty, métský salám, a taky josta! Tento kříženec černého rybízu a angreštu totiž vznikl opylením květů černého rybízu pylem angreštu roku 1977 v NDR. I název josta tak logicky vychází z němčiny a vznikl spojením slov „Jo“ (podle Johannisbeere, německy rybíz) a „Sta“ (podle Stachelbeere, německy srstka angrešt). Od té doby se různé kultivary rozšířily nejen po střední Evropě, ale josta je známá také ve Spojených státech pod názvem jostaberry.

Drobné ovoce plné vitamínů

Obdobně jako rybíz jsou také bobule josty velmi zdravé a nabité dávkou přírodních vitamínů a antioxidantů, hlavně bioflavonoidů. Vitamínu C dokonce obsahuje 100-120 mg na 100 gramů ovoce, takže takřka dvojnásobek než pomeranče. Josta však strčí s přehledem do kapsy také citrony, které průměrně obsahují 50 mg (na 100 g) tolik potřebného céčka na podporu imunity. Bobule skrývají také další vitamíny, hlavně A a B, z minerálů jsou nejvíc zastoupené vápník a železo. Konzumací tohoto drobného ovoce se podporuje činnost mozku a posiluje srdce. Vyhledávat jostu by také měli všichni se špatným trávením. Vhodné jsou také bobule pro očistu těla a detoxikaci organismu.

Ideálně čerstvé nebo rychle zamrazit!

Jak konzumovat toto drobné ovoce? Nejlepší možností je jíst bobulky čerstvé, protože v syrovém stavu mají nejvíce vitamínů. Tepelnou úpravou o většinu vitamínů a antioxidantů přijdete, ale i tak se hodí na přípravu marmelád na snídaně, skvělá je kombinace s červeným rybízem. Větší zásobu josty je vhodnější zamrazit, protože si tak uchováte vitamíny na období chřipek a viróz. Výborně chutná také domácí šťáva z josty, dospělí naopak ocení jostový likér. Zcela bezkonkurenční je také smoothie z josty, doplněné o ostružiny, maliny nebo jahody, dosladit můžete medem. Při přidání kysané smetany nebo tvarohu můžete dát směs zamrazit a vznikne delikátní domácí zmrzlina.

Od: PelMel, 15.8.2020