Ochutnejte různé druhy rýže, prospíváte zdraví

Rýže je zdraví prospěšná a určitě by se na našem talíři měla objevit několikrát do týdne. Vhodná je i v režimu redukční diety nebo při sportovní zátěži. Jak jíst rýži, aby nám stále chutnala? Vyzkoušejte všechny druhy a nebojte se je kombinovat mezi sebou.

Co najdeme v rýži

Největší složku rýže tvoří škrob. Je zdrojem energie, je sytící složkou a tělo získává jeho zpracováním glukózu. V rýži je obsažena i vláknina a bílkovina. Bílkovina je stavebním kamenem pro růst svalů a vláknina prospívá trávicímu traktu.

V rýži je naprosté minimum tuku, asi 2 %. V rýži najdeme i vitamíny skupiny B, minerální látky a malý obsah sodíku.

Rýže v dietním režimu

V režimu redukční diety je rýže vhodnou přílohou, samozřejmě v přiměřeném množství. Jeden hrnek rýže obsahuje asi 150 kalorií. Z rýže tělo získává energii postupně a nedochází k rychlé změně hladiny glykémie. Při redukční dietě se nejlépe hodí zařadit do jídelníčku jasmínovou rýži. Glykemický index lze snížit tak, že rýži neuvaříte zcela do měkka.

Rýže při zdravotních omezeních

Pokud vyměníte větší část příloh za rýži, můžete se těšit na snížení hladiny cholesterolu, ale i úpravu krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Doporučuje se zejména rýže natural. Prospívá i trávicímu systému. Rýže se doporučuje i při Crohnově chorobě.

Rýže se používá k nejrůznějším odvarům, detoxikačním kůrám, ale i kůrám při péči o pokožku. Hnědá rýže se doporučuje i při problémech s vlasy či nehty.

Druhy rýže

Natural rýže a neloupaná rýže

Největší obsah vlákniny a živin má rýže neloupaná, kdy jsou zachovány všechny obaly a slupky. Částečným odstraněním slupek vzniká rýže natural, také velmi bohatá na vitamíny a minerály. Rýže má výraznou chuť. Pravidelná konzumace natural rýže pomáhá trávícímu traktu.

Bílá rýže

Neloupaná rýže se oloupe a získáme bílou rýži. U bílé rýži si můžeme vybrat mezi dlouhozrnnou, krátkozrnnou nebo kulatozrnnou. Je to rýže, kterou máme v jídelníčku nejčastěji.

Basmati rýže

Basmati rýže je sypká a má delší zrna. Z druhů rýže je basmati nejušlechtilejším druhem. Chuťově je výraznější. Vaří se kratší čas a chutná i s menším množstvím soli. Basmati rýže je bezlepkovou rýží. Hodí se pro přípravu indických jídel.

Parboiled rýže

Rýže se před balením a skladováním namočí a napaří. Rýže si uchová více živin, doba varu je kratší. Po uvaření rýže nelepí ani není rozvařená. Tato rýže ale není vhodná k přípravě sushi nebo rizota.

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže je rozšířená v Thajsku, ale využívá ji i čínská kuchyně. Je to voňavá rýže, která se nebude hodit ke každému pokrmu. Nejlépe doplní bílé maso, krevety nebo dušené maso se zeleninou.

Jasmínová rýže má po uvaření lepivou konzistenci, proto se dobře kombinuje s nejrůznějšími omáčkami. Vhodná je i k přípravě sladkých jídel nebo rýžových dezertů. Jasmínová rýže pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi.

Červená rýže

Neloupaná rýže s krátkými zrny, která obsahuje větší podíl vitamínů a minerálů. Po uvaření je tvrdší. Hodí se k omáčkám i do polévek. Můžete ji kombinovat s ostatními druhy rýže.

Rýže Arborio a rýže Carnaroli

Krátkozrnná setá rýže s velkým množstvím škrobu. Rýže více lepí, ale uvnitř je tvrdší. Je ideální k přípravě rizota a je třeba delší doby vaření. Dobrá je i do rýžových nákypů. Při přípravě ji zalijte větším množstvím vody.

Černá rýže

Cenově nákladná varianta rýže, ale rýže vynikající chuti. Potřebuje delší dobu vaření. Často se vaří společně s rýží Arborio. Výsledné pokrmy mají šedofialovou barvu.

Tip na vaření rýže

Rýži je vhodné před vařením namočit přes noc do vody. Následně vodu vylít a před vařením ještě rýži několikrát propláchnout.

Od: Iva V, 5.8.2020