Bazalkové pesto

Bazalkové pesto může sloužit jako doplněk mnoha pokrmů, ale chutná výborně smíchané třeba jen s těstovinami. Stačí lžíce pesta, porce těstovin a máte rychlou a dobrou večeři.

Piniové oříšky jsou drahé a nemají je všude, avšak pesto můžete připravit i s jinými oříšky. Zkuste mandle nebo kešu.

Při přípravě pesta je důležité použít pouze otrhané lístky bez stonku. Je to proto, že stonek nemá žádnou chuť a pesto by pak nebylo tak výrazné.

Hotové pesto vydrží v lednici i několik dní, avšak má tendenci tmavnout při styku se vzduchem, proto při skladování zalijte vrstvičkou olivového oleje. Vydrží tak mnohem déle hezky zelené.

Ingredience (5 x porce)

Postup přípravy

  1. Do kuchyňského robota nebo mixéru dejte lístky bazalky, česnek, oříšky, parmazán a rozmixujte.
  2. Přilijte olivový olej a v rychlosti promixujte. Nemixujte dlouho, extra panenský olivový olej při delším mixování hořkne.
  3. Pokud by bylo pesto příliš řídké, přidejte parmazán. Pokud příliš tuhé, přidejte olivový olej.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 276.29 kcal | Protein: 4.56 g | Sacharidy: 2.62 g | z toho cukr: 0.40 g | Tuk: 27.89 g | z toho nas. MK: 4.43 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/788-bazalkove-pesto