Chilli (chili nebo také chile) con carne znamená v doslovném překladu chilli s masem. Původ tohoto jídla není zcela znám, avšak je nejčastěji vařeno ve Spojených státech, rovněž je národním pokrmem Texasu.
Základem pokrmu je mleté hovězí maso, fazole, rajčata, chilli a další koření. Nejlepší je další den po uvaření. Hotové chilli con carne však vydrží v ledničce několik dní a můžete jej bez problémů i zamrazit.
Ingredience (6 x porce)
Postup přípravy
Rozehřejte větší pánev na střední teplotu, přidejte olivový olej a cibuli. Nechte zesklovatět.
Přidejte česnek, chilli, kakaový prášek, zelenou papriku, kmín, oregáno, sůl a mletou papriku. Promíchejte a nechte minutu opéct.
Přidejte mleté maso, promíchejte a restujte dalších 5-10 minut, dokud není maso dobře opečené.
Přidejte nakrájená rajčata, rajčatový protlak, vývar, fazole (propláchnuté a osušené), Worcestrovou omáčku, trochu opepřete a dobře promíchejte. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni 40-50 minut dokud omáčka nezhoustne.
Podávejte s rýží a zakysanou smetanou pro zjemnění chuti.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 347.96 kcal |
Protein: 42.38 g |
Sacharidy: 15.03 g |
z toho cukr: 6.89 g |
Tuk: 10.75 g |
z toho nas. MK: 4.13 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/535-chilli-con-carne