Chilli con carne

Chilli (chili nebo také chile) con carne znamená v doslovném překladu chilli s masem. Původ tohoto jídla není zcela znám, avšak je nejčastěji vařeno ve Spojených státech, rovněž je národním pokrmem Texasu.

Základem pokrmu je mleté hovězí maso, fazole, rajčata, chilli a další koření. Nejlepší je další den po uvaření. Hotové chilli con carne však vydrží v ledničce několik dní a můžete jej bez problémů i zamrazit.

Ingredience (6 x porce)

Postup přípravy

  1. Rozehřejte větší pánev na střední teplotu, přidejte olivový olej a cibuli. Nechte zesklovatět.
  2. Přidejte česnek, chilli, kakaový prášek, zelenou papriku, kmín, oregáno, sůl a mletou papriku. Promíchejte a nechte minutu opéct.
  3. Přidejte mleté maso, promíchejte a restujte dalších 5-10 minut, dokud není maso dobře opečené.
  4. Přidejte nakrájená rajčata, rajčatový protlak, vývar, fazole (propláchnuté a osušené), Worcestrovou omáčku, trochu opepřete a dobře promíchejte. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni 40-50 minut dokud omáčka nezhoustne.
  5. Podávejte s rýží a zakysanou smetanou pro zjemnění chuti.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 347.96 kcal | Protein: 42.38 g | Sacharidy: 15.03 g | z toho cukr: 6.89 g | Tuk: 10.75 g | z toho nas. MK: 4.13 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/535-chilli-con-carne