Pracny jsou tradiční ořechové vánoční cukroví. Díky pečení v formičkách mají svůj typický tvar, po upečení i po týdnech „rozležené“ se krásně rozplývají na jazyku.
Ingredience (1 x dávka)
Na těsto
Na obalení
Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 180 °C.
Všechny suroviny (máslo, mouku, cukr, ořechy, kakao, skořici, hřebíček) dáme do mísy a vypracujeme těsto.
Těsto vtlačujeme do formiček na pracny — jen asi do ¾ formičky, ne po okraj, protože těsto při pečení ještě nabude.
Pečeme v troubě na 180 °C asi 7–10 minut (čas může záviset na vaší troubě).
Po upečení vyklopíme pracny z formiček, necháme je trochu vychladnout.
Ještě teplé je obalíme směsí moučkového a vanilkového cukru.
Necháme pracny uležet – ideálně několik týdnů, aby změkly a do sebe přijaly chuť.
Nutriční hodnoty (1 x dávka)
Energ. hodnota: 5,246.61 kcal |
Protein: 79.68 g |
Sacharidy: 550.65 g |
z toho cukr: 259.30 g |
Tuk: 309.02 g |
z toho nas. MK: 159.58 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4651-pracny